Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Od bardzo niedawna jestem posiadaczem BMW f30 318d z 2012r.

Stoję w obliczu konieczności wymiany akumulatora na nowy. Samochód już nie jest na gwarancji, więc niestety muszę go kupić sam.

Sprawdzałem typ pasującego akumulatora w katalogu online ze stron BMW i tu mam pytanie. Katalog pokazuje trzy rodzaje - 80, 90 i 92Ah. Pierwotnie samochód wychodził z akumulatorem 92Ah, katalog pokazuje, że trzeba go wymienić na 90Ah. Za to jako pierwszy pasujący do tego konkretnego samochodu jest pokazany akumulator 80Ah.

Więc tak naprawdę - który kupić ? Poproszę jeszcze o sugestię jaką firmę wybrać i kto w okolicach Trójmiasta wykonuje adaptację nowego akumulatora.

Pozdrawiam

Opublikowano
Słuchaj idź do sklepu normalnego i kup sobie AGM np. od Varty 90Ah czy 95Ah i tyle. Masz system Start Stop także będzie wymagany AGM. Oryginalne są Bannera i moim zdaniem nie są to najlepsze baterie. Mi kiedyś w F30 aku Bannera padł po kilkunastu miesiącach. Polecano mi Vartę i ją kupiłem za około 630zł. Jeżeli pojemność akumulatora ten taka sama bądź zbliżona do poprzedniego to nie trzeba go kodować. Prąd ładowania jest uzależniony od pojemności akumulatora także jeżeli będzie taka sama to wszystko będzie OK. Wyjmujesz stary, podpinasz nowy i po wszystkim.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

Opublikowano
Podobno po montażu nowego aku należy komputer przeprogramować,przynajmniej tak mi w e61 robili w ASO jak padł.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano

Na 99,9% masz akumulator AGM i taki typ musisz kupić (choć teoretycznie w starszych modelach można było przeprogramować auto na zwykły akumulator).

Po wymianie powinno się zrobić rejestrację wymiany akumulatora, aby ten nowy był ładowany mocą jak dla nowego akumulatora (a nie jak dla kilkuletniego).

Zobacz jaka masz obecnie pojemność akumulatora i coś się znajdzie.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg