Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Aktualnie jestem właścicielem e87 120i (N46, 150km, lipiec 2006, przebieg około 170 000km). Ostatnio zauważyłem problem - samochód gaśnie na wolnych obrotach i czasami czuć dziwny zapach spalin/przypalonego oleju w środku. Sytuacja zdarza się sporadycznie, podczas podjeżdżania do świateł lub w korku, tylko na rozgrzanym silniku - przytrzymując delikatnie pedał gazu (obroty w okolicach 1000 obr/min) samochód trzyma obroty i nie gasnie. Ostatnio zapalił się Check Engine. Silnik chodzi normalnie, nie zauważyłem podwyższonego spalania itp. (w czasie jazdy, na światłach czasami zdarzyło mu się zgasnąć). Po podłączeniu do komputera, mechanik odczytał błąd "niska sprawność katalizatora spalin"(czy jakoś tak, kodu błędu niestety nie pamiętam). Po wykasowaniu błędu, drugi raz się nie pojawił.

Chciałbym zapytać co może być przyczyną, szukałem podobnych wątków, zazwyczaj ludzie wskazywali na przepływomierz, krokowiec, nieszczelny dolot, lecz zazwyczaj do tego dochodziło falowanie obrotów lub szarpanie silnika - ja tego nie zauważam. W tym przypadku sprawa jest chyba jasna - wypalony/zapchany katalizator, bo wątpię żeby był to błąd tylko sondy Lambda. Chciałbym zapytać co o tym myślicie.

Pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silniczek krokowy jest odpowiedzialny za niskie obroty a ty masz z nimi problem wiec od tego zacznij...

Sprubuj go wymyc i zobacz co bedzie dalej jesli nie pomoze to zajmij sie sonda lampda

Interpretuj ten odczyt raczej ze katalizator nie moze przepalic tego co dostaje ale tez mozesz go ogladnac