Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak to jest z tą zmianą oleju z 10w40 na 5w40. Naczytałem się sporo i mam bardzo duży mętlik w głowie jedni polecają drudzy piszą że jak nic się nie dzieje to nie warto.

Już sam nie wiem bo nie chcę sobie narobić kłopotów a jednocześnie chcę jak najlepiej dla auta, problem jest też taki że kupiłem auto zalane już 10w40 i nie mam pojęcia ile czasu jeździł na nim wcześniej przebieg wydaje się być oryginalny 420 tys.

Auto ma nowe turbo, nie mam z nim żadnych problemów chodzi elegancko przyspieszenie dobre ubytku oleju nie zauważyłem. Czy ktoś z was przechodził takie coś i może się wypowiedzieć co o tym myślicie ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie powinno się zmieniac na dol gęstości , tym bardziej przy Twoim przebiegu .Jest wszystko wporzadku lej to co było lane ,kolega zrobił to o czym myślisz i auto zjada olej i silnik gdzieś ma wyciek :(
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinien być zalany pełen syntetyk, jeśli silnik jest jeszcze coś wart to "odczuje" ulgę po wymianie na 5w40.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taki przebieg to ma pewnie 3/4 aut z tego forum:)

Ja bym przeszedł na 5w-40, taki jak ma być. Jak coś będzie ciekło znaczy trzeba naprawiać. Gęstszy olej to moim zdaniem, maskowanie problemu. Albo jakiś super mechanior myślał że to polonez i wlał 10w-40.

Opublikowano
nie powinno się zmieniac na dol gęstości , tym bardziej przy Twoim przebiegu :(

A co to dla 330d i praktycznie każdej r6? To nie 4ro cylindrowce że przy tym przebiegu lecą panewki albo uszczelniacze, pierścienie...

Opublikowano
nie powinno się zmieniac na dol gęstości...(

Mit. Dlaczego niby się nie powinno bo się silnik rozszczelni ? Jeżeli producent zaleca 5w40 to taki lejemy i jak wyżej koledzy napisali większa gęstość to tylko maskowanie problemu. Zrobić płukankę i wlać dobry olej 5w40. Jak będzie wszystko dobrze i nie będzie ciekło ani piło za dużo to tylko się cieszyć. Taki przebieg dla tego diesla to nic po 1 milion przejeżdżają:

http://www.auto-swiat.pl/uzywane/test-dlugodystansowy-bmw-serii-5-e39-jak-wyglada-auto-ktore-przejechalo-milion/9n7p3

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie powinno się zmieniac na dol gęstości , tym bardziej przy Twoim przebiegu :(

A co to dla 330d i praktycznie każdej r6? To nie 4ro cylindrowce że przy tym przebiegu lecą panewki albo uszczelniacze, pierścienie...

troche wiem o tych silnikac bo miałem je 2 i są super ma tam tez co lac ,ale ile ludzi tyle racji

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
auto zjada olej i silnik gdzieś ma wyciek :(

Ogólnie tego boję się najbardziej bo już trochę zainwestowałem w ten samochód i nie chciał bym ładować się w kolejne wydatki, z kolei czytałem że wiele olejów pół syntetycznych ( dobrych jakościowo ) ma taką samą lepkość w temperaturze roboczej co pełen syntetyk różni się natomiast gęstością na zimnym. Z tego by wynikało że jeśli było by coś nie tak to na 10w40 też powinno się dziać, no ale też ktoś z jakiegoś powodu zalał pół syntetyk.

hmmm... sami widzicie.

Opublikowano

Ja zmienilem w 320d na syntetyk (podobno wczesniej lany byl polsyntetyk) 100tys zrobilem ponad i jest ok z pol litra pije moze nawet nie na 15tys, ale czytalem tez ze moze byc problem wlasnie z syfem ktory jest w silniku i moze zatkac kanaliki olejowe i wtedy doopa po silniku. Z polsyntetykiem to chba najwiekszy problem jak sa mrozy , gdzies w necie taki test byl to troche lipa. Ja nie robilem plukanki ale to chyba podstawa przy zmianie oleju na inny , byc moze u mnie tez lany byl full syntetyk, tego nie wiem bo kupilesm silnik z alledrogo w poprzednim pekl wal i tam byl lany na 100% polsyntetyk i taki tez zalalem ale przjechalem moze z 1500km i po wale.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój 330d m57n od nowości 0w30, zero wycieków

Kolego jaki masz przebieg