Skocz do zawartości

[E46] Automatyczna kontrola czystości powietrza/obieg zamkn.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się doinformować jak działa automatyczna kontrola powietrza dolotowego do wentylacji, w instrukcji od E46 pisze że w razie wykrycia nieczystości w powietrzu automatycznie nastąpi przełączenie na obieg zamknięty, mój klimatronik ma przycisk obiegu zamkniętego z jednym kółeczkiem (nie z dwoma) także tej opcji niema. Ale pytając z ciekawości jak jest ze skutecznością tej opcji, czy wystarczy że jedzie jakiś osobowy klekot (diesel) przed nami i samochód błyskawicznie włączy obieg zamknięty, czy może musi to być zakopcenie na takim poziomie że ktoś wypala trawy i nieda się oddychać całkowicie?

Dziękuję za odpowiedzi :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opcja druga, konkretne zadymienie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Niedawno czytałem na ten temat, jest to bardziej "bajer" niż coś użytecznego. Wypowiadały się osoby co mówiły, że jadąc za kimś nigdy im się ta funkcja nie włączyła a jedna osoba wspomniała, że funkcja zadziałała dopiero przy bardzo dużym zadymieniu bodajże przy palącym się śmietniku. Więc ten czujnik działa raczej na zasadzie wykrywania "gęstego" zadymienia niż smrodku klekota :)
Opublikowano
Hmmm jeszcze jest opcja ze te czujniki z biegiem lat zaczynaja szwankowac, sa coraz mniej czule. W pracy kiedys montowalem czujniki zapachu w okapach aby sam sie wlaczal przy wykryciu zapachu, mimo ze byly drogie to nie trzeba bylo wiele by zakonczyc ich zywot, wystarczylo lekkie zapylenie olejem, konkretny zapach ktorego "nie lubialy" np benzyna, aceton itp i nie dzialal on jak powinien.
Opublikowano

To nie jest czujnik zapachu tylko coś bliżej czujnika czadu/tlenku węgla ;)

Żeby zadziałał musiałbyś np. stanąć na światłach obok TIRa albo starego, kopcącego busa. W normalnej jeździ po mieście są marne szanse, że ci obieg zamknie.

W lecie na smród z łąk/pól tez nie zadziała - testowałem. tutaj pomaga tylko refleks kierowcy/pilota :P

Opublikowano
Wg mnie umiejscowienie czujnika w bmw jest do bani. W volvo mam taki sam czujnik umiejscowiony w stodku rury doprowadzacej powietrze do kabiny. I naprawde dziala. Wystarczy stanac w korku i nie czuc spalin z innych aut. W bmw czujbik jest na wentylatorze chlodnicy, krecace sie paski silnika robia troche ruchu powietrza w poblizu silnika i do czujnika malo co dociera
Opublikowano

jak na zime stosujesz zaslepki na nerki (pakiet na zimne kraje) to czujnik ma małe szanse zadziałania ;)

ale działa, często jak wjeżdżamy na osiedle domkow jednorodzinnych ogrzewanych piecami na smieci domowe i czasami wegiel/drzewo, fakt ze troche zaciagnie zanim czujnik załapie ale zamknie obieg

wazne aby wymienic sobie gąbkę w czujniku na nową, dociąc nową i aby jej strktura nie była zbyt zbita -> przepuszczala powietrze :wink:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg