Skocz do zawartości

uderzenie w kraweznik tylnym kolem

kolezka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukałem wiele na ten temat, ale niestety nikt takiego problemu nie mial. Uderzyłem w krawężnik tylnym prawym kolem z mala predkoscia okolo 30km/h. Zatrzymalem sie poniewaz zaczelo cos zgrzytać. Wyleciala spod kola taka wieksza metalowa kulka o srednicy 3 cm jak od łożyska. Samochod nagle przestal jechac, dodaje gazu i nic. Sa to objawy łozyska, czy czegos innego? Sa tam moze jeszcze jakies lozyska ktore mogly ulec zniszczeniu? Chciabym wiedziec ile moze taka naprawa kosztowac? Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

Pewno przegub ci się posypał. Dlatego nie jedzie. Wygląda to tak:

https://www.google.pl/search?q=przegub+e46&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiZnujKkdzJAhUJFCwKHUYfAU0Q_AUIBygB&biw=1536&bih=739#imgrc=zaWgtk7JIyYB_M%3A

Jak widać na fotkach, masz tam takie większe kuleczki:)

Więc tak. Jak holowałem to strasznie zgrzytalo w tym kole. Jak chodzi o dyfer to jest na miejscu,półoś tez prosta Jak chodzi o felge to prosto stoi, ale pewnie jest skrzywiona od uderzenia.Jak holowalem to nie czulem takich wiekszych drgan skrzywionego kola. Kiedys uderzyłem z kolegą tak samo, to wtedy bylo czuc bardzo skrzywienie felgi. Cala buda latała. Tutaj tak nie mialem. Pierwsza naprawa w bmw to naprawa mocowania sanek i wymiana tulei. Nie mam wcale zadnego doswiadczenia z mechanika, tyle co z internetu. Mam pytanko. Myslicie ze jak podjalem sie wzmacniania mocnowania sanek to dam rade wymienic ten przegub? ( jezeli to przegub). Kiedys wymienialem w Audi, ale to byl przod i nie zdejmowalem półosi. Nie wiem jak jest z bmw, jak sie dostac do przegubu? Trzeba miec jakies narzedzia z kosmosu? Mozna to zrobic samemu na podworku? Sory ze tyle tego, ale wole wiedziec, zanim mnie naciagnie jakis sztuczny mechanik. Dzieki wielkie. Pozdrawiam

No witam, mialem kiedys podobna sytuacje wiec moge cos na ten temat powiedziec.

Polos do dyfra przymocowana jest kilkoma srubami ( 6 moze 8 ) ktore maja ' lebki ' zewnetrznego torxa - lekko nietypowa sruba.

Rozmiar tego to E12 bodaj ale nie jestem pewien.

Z drugiej strony zas polos wchodzi wieloklinem do piasty. Odkrecic musisz najpierw nakretke zabezpieczajaca a potem te glowna ( rozmiar cos kolo 30 ) a potem ja zostaje wybic. Robota prosta - dasz rade.

Kulka ktora znalazles jest z przegubu przy uderzeniu pekl ci zapewne koszyczek i wyleciala. A polos jako tako raczej ci sie nie skrzywi bo ten koszyczek wlasnie rozladowal cala sile.

Ciezko jedynie moze byc wlozyc nowa polos do tego wpustu bo pewnie zapieczone to bedzie ale troche cierpliwosci i pojdzie.

Półosi szukaj po numerze z realoem. Ja ostatnio u siebie wymieniałem, dwie sztuki kupiłem do 2.5 coupe przedlift i żadna nie pasowała, dopiero po numerze udało mi się trafić odpowiednią.

Za samą wymianę półosi zapłaciłem ok 100zł, tylko że z większą ilością bolączek stał u mechanika więc cena pewnie inna.

• Zasłużeni forumowicze
W necie są filmiki jak wymienić półoś . Ja wymieniałem co prawda w quadzie ,ale zasada jest praktycznie ta sam i żadnej filozofii w tym moim zdaniem nie ma .

Witam. Urwana byla polos i wahacz strony prawej. Tylko teraz mam problem bo nie moge znalesc poloski od bmw. Numer jest zdrapany ;/. Rozmiar poloski 31. Rozmiar śrub po przekatnej 75. Wiecie moze od jakiego modelu moze pasowac? Dzieki za pomoc!!

tylko nigdzie nie moge znalesc polosi o takich rozmiarach co mam w katalogu, tylko sa nowe. Myslicie ze jest jakas inna półoś co ma inny numer a jest taka sama? Jaki jeszcze model mial półoś o takim numerze? Moj numer to 33211229592. Przeszukalem caly internet i tylko same nowe.

Znalazłem numer swojej połosi, ale nie moge znalesc uzywki. Jak szukalem nowej to pokazalo mi po numerach ze z diesla tez pasuje. Jest ktos to by mogl mi to to porownac czy sa takie same? Ja mam numer 9592 a z diesla jest 9496. Jak podejdzie ta z diesla to mam ja niedaleko do kupienia, a tak to zostalo mi kupic nowa. Dzieki za pomoc