Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Skoro nie masz najnowszej mapy, to znaczy, że nie masz.

Ja mam w samochodzie dokładnie to wyposażenie co ty, a aktualizacji brak, bo BMW kłamie na stronie, że usługa jest dostępna a nie jest.

Co więcej, logując się na portal Connected Drive, mam tam aktywną usługę Aktualizacja nawigacji (USB), ale też nie działa... a link prowadzi do pustej strony... A miałoby być tak pięknie...

cd-mapa2.png

cd-mapa.png

A to odpowiedź jaką dostałem od na pytanie w sprawie aktualizacji przez USB:

W odpowiedzi pragnę poinformować, że usługa aktualizacji map drogowych za pośrednictwem portalu ConnectedDrive nie jest jeszcze dostępna.

Informacje na temat jej uruchomienia będą pojawiały się po zalogowaniu do Pańskiego konta ConnectedDrive na stronie http://www.bmw-connecteddrive.pl bliżej szacowanego terminu uruchomienia usługi.

Na chwilę obecną aktualizacja nawigacji może odbyć się jedynie u jednego z naszych autoryzowanych serwisantów. W celu zaopatrzenia się w najświeższe oprogramowanie aktualizacyjne zapraszamy do kontaktu z jednym z nich.

Podsumowując, sprzedają coś – co u nas jeszcze nie działa. Aktualizacja map online była jednym z powodów, dla których kupiłem pakiet Connected Drive :duh:

Żeby było śmieszniej, to nie musisz mieć pakietu connected drive, żeby mapa się sama aktualizowała. Musisz mieć teleserivces, czyli kartę sim. Natomiast usługa sama w sobie nie działa. :(

Jeśli chodzi o koszta to klucz teoretycznie jest w Connected Drive (u mnie do 2018 roku) czyli serwis powinien wgrać mapę bez kasowania za klucz. Cena robocizny, sprawa indywidualna dealera.

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wychodzi na to że macie nowszą wersję niż NBT, na których szły mapy Next, czyli NBT2 tzw EVO. Mi wyszło że jest póki co najnowsza mapa NBT2 EVO 2015-4.

"Europe 2016-1 EVO is not released." takie info znalazłem.

Opublikowano

A ciekawe co by było gdybyście znaleźli się na terenie Niemiec? Tam zawsze mapy działają najlepiej, powiadamianie o wypadkach itp, więc i może aktualizacja przez SIM by poszła bo tam taka usługa powinna chodzić skoro to auta z Bawarii i w Niemczech takie nowinki powinny być dopracowane, a nie jak u nas niby jest ale nikt nic nie wie i nie działa. Najlepiej niech sprawdzi ktoś kto tam pracuje czy jeździ w trasy i przetestuje :twisted:

Znalazłem info że NBT Evo nie będzie można tak łatwo zaktualizować jak dotychczasowych navi CIC i NBT.

NBTEvo/EntryNav2 w BMW serii Gxx przenosi nas do zupełnie nowego systemu kodów FSC zwanego FSC_light. BMW specjalnie zaprojektowało ten nowy system w celu zwiększenia bezpieczeństwa i szyfrowania, by dużo trudniejsze było generowanie kodów FSC poza serwisami.

Na podstawie zebranych dokumentacji przez zespół BMW, kody aktywacyjne map nie będą już opierać się na aktywacji kodami FSC (np serii E i F), które to okazały się słabym punktem łatwym do złamania w obecnym nowo-zaprojektowanym systemie.

FSC_light także usunie krótkie kody FSC i aktualnie będzie kodem bazującym na plikach załadowanych na USB z mapami.

Zwiększono także wartość bitową klucza szyfrującego z 20 bit na 128 bit.

Tutaj macie opisany ten proces:

anleitung_g11_g12_eng.pdf

Sądzę, że tylko kwestią czasu będzie rozpracowanie jak zrobić aktualizację poza oficjalnym serwisem.

Opublikowano
Ktoś tu chyba pisał, że tylko w samochodach kupionych w Niemczech to działa, jeździłem tam ostatnio trochę i mapy same się nie zaktualizowały.
Opublikowano
Ktoś tu chyba pisał, że tylko w samochodach kupionych w Niemczech to działa, jeździłem tam ostatnio trochę i mapy same się nie zaktualizowały.

A masz NBTevo? bo tylko najnowsza navi aktualizuje się przez SIM.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja pisałem ale nie wiem czy działa - otrzymałem jedynie taka informacje u dealera bmw w de że auto kupione w de może mieć aktualizacje on te air tylko w de

With mobilephone sent.

Opublikowano
FSC kod plus link do mapy Road Map Europe EVO 2016-1 można kupić za $125 od gościa z bimmerfest - warto?

Zapytaj u dealera ile chcą za to, to będziesz wiedział czy sie opłaca.

Mam auto z kwietnia 2015 roku, kartę SIM mam, mapę jaką mam wgraną to EVO 2015-2.

Więc patrząc na samą nazwę mapy to mam NBTevo :)

Opublikowano
FSC kod plus link do mapy Road Map Europe EVO 2016-1 można kupić za $125 od gościa z bimmerfest - warto?

Zapytaj u dealera ile chcą za to, to będziesz wiedział czy sie opłaca.

Mam auto z kwietnia 2015 roku, kartę SIM mam, mapę jaką mam wgraną to EVO 2015-2.

Więc patrząc na samą nazwę mapy to mam NBTevo :)

Gość od map z amerykańskiego forum napisał mi, że paczka z napami 2016-1 waży aż 30 GB, więc nawet gdyby działało aktualizowanie przez SIM w DE, to chwilę by to zajęło... dlatego jednodniowy wypad od Niemiec raczej nie załatwiłby sprawy...

Opublikowano
Przez LTE idzie szybko :)

Gdyby ta aktualizacja działała w DE, to z przyjemnością wolałbym się wybrać na wycieczkę do Berlina, zamiast płacić w ASO za coś, za co już raz zapłaciłem...

Opublikowano

OK, na pokładzie już ROAD MAP EUROPE EVO 2016-1 :) Za $85 kupiłem w necie kod FSC oraz dostałem linki do map, wgrałem i wszystko śmiga jak należy. Update wgrywał się ok 60 min.

Co dziwnie, navi w ogóle nie zapytała o kod FSC po wczytaniu aktualizacji i restarcie :shock: Tak czy inaczej wszystko śmiga.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W portalu CD mam taki oto status:

SKLEP BMW CONNECTED DRIVE.

Aktualizacja nawigacji (USB)

Uaktualnienie map przy użyciu pamięci USB aktualizuje za pomocą jednego kliknięcia cały materiał nawigacyjny map – wystarczy skopiować go po prostu do pamięci USB i zainstalować w samochodzie.

Powrót do przeglądu

Zawsze aktualne: Za pomocą aktualizacji map przy pomocy pamięci USB z portalu BMW ConnectedDrive można tylko jednym kliknięciem dokonać uaktualnienia całego zasobu map w swoim systemie nawigacyjnym BMW i nie trzeba przy tym wybierać poszczególnych regionów lub krajów. Droga do bezgranicznej radości z jazdy prowadzi w tym przypadku poprzez portal klienta „Moje BMW ConnectedDrive“.

Twoje korzyści w skrócie:

możliwość dokonania aktualizacji map wygodnie u siebie w domu

pobieranie poprzez swój portal klienta „Moje BMW ConnectedDrive”

możliwość zaktualizowania całego materiału map – np. Europy – jednym kliknięciem

łatwa instalacja w samochodzie za pomocą pamięci USB

Wskazówka dotycząca przetwarzania danych

Zakupiono dla:

BMW 118i

Aktualna data wygaśnięcia:31.07.2018

Pytanie dla kolegów jak pobrać nowe mapy na USB z tego portalu?

Opublikowano

A BMW twierdzi, że...

Jest nam niezmiernie przykro, że usługa jest w tym momencie niedostępna.

Zapewniamy Pana, że BMW Group dokłada wszelkich starań aby usługa została uruchomiona jak najszybciej.

Dodatkowo pragniemy Pana poinformować, że nie jest to usługa płatna i jest niezależna od pakietu ConnectedDrive, który zakupił Pan razem z samochodem.

Ciekawe.

Opublikowano
A BMW twierdzi, że...

Jest nam niezmiernie przykro, że usługa jest w tym momencie niedostępna.

Zapewniamy Pana, że BMW Group dokłada wszelkich starań aby usługa została uruchomiona jak najszybciej.

Dodatkowo pragniemy Pana poinformować, że nie jest to usługa płatna i jest niezależna od pakietu ConnectedDrive, który zakupił Pan razem z samochodem.

Ciekawe.

To ze niezależna to akurat prawda. Bo ja mam usługę aktualizacji dostępna i aktywna a pakietu CD nie mam.