Skocz do zawartości

głuche pukanie przy zmianie biegow z pod tylnej kanapy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak w temacie co to do chole...y jest, jak kupilem auto bylo to prawie nieslyszalen, ale ostatnio przy zmianie biegow z 1 na 2 lub na R slysze takie gluche pukniecie coraz glosniej wydobywajace sie z okolic tylnej kanapy! Czy ktos mial taki przypadek? Jak temu zaradzic , co do wymiany i jakie koszta? Prosze o jakas fachowa porade!

Opublikowano

24 maja pytałeś o to samo...

po co zakładasz nowy wątek?

i sprawdź o czym wtedy pisałem, na 99% albo poduszki, albo luz

a koszty? jakieś są :mrgreen:

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
Faktycznie :duh: ale wtedy nie bylo tak glosno i zapomnialem o tym , wybacz ale jestem po egamiznie i narazie w szoku robie rozne dziwne rzeczy:) Mam pytanie czy mogl byms na real oem mi pokazac to co podejrzewasz? A jesli luz to w jaki sposob go zlikwidowac? robiles juz cos takiego? Dodam ze osatnio bylem na zmianie amorkow i z tylu na koncy tego walka napedowego (nie wiem jak to sie fachowo nazywa , czy to dyfer czy jak tam) jest jakis smar, tak jak by tam cos chlapalo smarem, na co stawiasz do wymiany?
Opublikowano

no niestety z real oem nie pomogę...

jak widać mam e 34, patrzyłem na twój ale w tych obrazkach nie mogę się połapać :doh: ale w końcu nie jestem mechanikiem... jakbym wlazł pod samochód to pokazałbym ci o co chodzi...

natomiast na pewno jeśli pojedziesz do jakiegoś mechanika to on od razu będzie wiedział o co chodzi, te tuleje czy poduchy są najczęstszą przyczyną stuków. Siły działające na zawiechę przy zmianie biegów powodują że przy zużytych poduchach powstaje takie właśnie pukanie.

Co do samego wału... z racji wieku twojego samochodu podejrzewam że możesz to raczej wykluczyć... z tym że jak już pisałem, bardzo prosto to sprawdzić. Po prostu wejdź pod samochód, złap za wał i spróbuj nim poruszać... powinien być sztywny - bez żadnego luzu, jeśli uda ci się nim przekręcić nawet o milimetry to znaczy że jest do wymiany - tam chyba nie ma żadnej regulacji. Analogicznie z półosiami.

Co do smaru... u mnie nic nie chlapie... Jest spocone, ale rozmawiałem ze swoim mechanikiem i mówił żeby tego nie ruszać, nie ma potrzeby wymieniać tam oliwy. Z tym że u mnie jest tylko spocony, jeśli masz jakiś syf na zewnątrz to chyba trzeba się tym zająć. tyle tylko, że tam powinien być chyba olej a nie smar :think:

Nie będę cię wprowadzał w błąd bo nie jestem mechanikiem, wiem tylko tyle co robiłem u siebie i widziałem jak to wygląda. Zresztą i tak z każdym problemem jeżdżę do mechanika, a forum traktuję tylko jako podpowiedź lub potwierdzenie jego uwag - czasami przez to kłócę się z nim, ale jak dotychczas zawsze miał rację :mrgreen:

Co do cen - te poduchy (one się jakoś nazywają ale wyleciało mi z głowy) to koszt chyba ok. 80zł szt, wał gdybym miał robić (na szczęście nie muszę) ok. 800 zł (z tym że nie pamiętam czy przypadkiem nie używka). Ale to są ceny do e34, więc raczej nie ma co porównywać - choć jakąś orientację dają.

radzę - zajrzyj sam pod samochód - ja nawet jako laik wyłapałem co u mnie puka - wystarczy tylko złapać tu i ówdzie i poruszać a samo się pokaże. Generalnie nie ma z tym strachu i mam nadzieję że u ciebie też będzie pikuś

Pozdrawiam

o tu masz to samo, tylko nie e 39 - ale o to chodzi

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=27978

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
Wg. mnie to wina przegubów. Regeneracja ich wyjdzie Cię drogżej niż kupić nowe, całe półosie. Koszt obu w InterCars to ok. 1000 zł, przy czym stare półocie musisz im oddać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest to wina łącznika elastycznego między wałem a skrzynią lub wałem a mostem. Tak było u mnie w e-36