Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie do znawcow, wymienilem olej w skrzyni zf, i teraz przy zwyklej jezdzie bez problemu ale przy dynamicznej jezdzie potrafi zmieniac szarpiac biegami i tak jakby przedluzac zmiane biegow glownie z 3 na 4, nie wiem jak dokladnie sprawdzic poziom oleju ale to swiadczy o tym ze jest go malo czy za duzo?
Opublikowano
Jeszcze nie ale okazalo sie ze zle sprawdzalem poziom oleju bo na wyłaczonym silniku a znalazlem dzis instrukcje i trzeba na odpalonym -brakowalo okolo 2l mam nadzieje ze to byla przyczyna
Opublikowano
No raczej to ta. Tylko, czy ta brakująca ilość nie poczyniła jakiegoś drobnego spustoszenia w mechanice skrzyni? Mi jak naprawiali skrzynię i kolega dziqsek uruchamiał mechatronikę, to zabronili ruszać samochodem z miejsca. Silnik odpaliłem, dolali brakujący olej. Wtedy mogłem sprawdzić czy wszystko ok z działaniem skrzyni.
Opublikowano
Kurcze tego nie wiem ale duzo km nie zrobilem, dopiero kiedy "przycislem" odrobinke okazalo sie ze cos jest nie tak i odrazu na podnosnik- uzupelnilem poziom i proba przktycznie jak przed zmiana oleju, postanowilem skasowac adaptacje i tak zrobilem i teraz szarpie z 4 na 5 ? Hmm nie wiem czy zrobic aktualizacje softu bo mam z 2008 z roku produkcji,
Opublikowano
Qrcze. Nie wiem czy soft coś zmieni, ale warto spróbować. Zresztą jest o co walczyć. Warsztat zaraz będzie doszukiwał się tej usterki w mechatronice. A jakieś błędy są na skrzyni?
Opublikowano
Bledow skrzyni nie bylo i nie ma, dzis troche lepiej moze z czasem skrzynia sie "ulozy"? Po skasowaniu adaptacji czytalem ze trzeba wolno jechac do 80km potem poscic gaz i swobodnie pozwolic sie zatrzymac, kasowalem istad i inpa, ale czy mozna wykasowac cos jeszcze od skrzyni?
Opublikowano

Wrzuć nowy soft jesli adaptacja nie pomogła.Ja po wymianie nigdy tak nie miałem zeby szarpało choć skrzynia inaczej trochę chodzi ale to ze wzgledu na adaptacje.Soft to najtańsze z mozliwych teraz rozwiazania.Potem już tylko mechatronika zostaje,którą i tak powinno się wymieniac.Ile masz przebiegu ??

Ostanio tak znajomy miał w E90,ze szarpalo ale to i przed wymianą oleju też i padła mechatronika

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Tak wlasnie zrobie, przebieg to 115tys, raczej nie szarpala skrzynia poza z 2 na 3 reszta oki a teraz to samo plus z 4 na 5 , nie wiem czy jazda bez oleju czegos wlasnie nie zepsola bo wlasnie ta zmiana 4na 5 dala mi cos do myslenia ze moze malo oleju,
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
I stalo sie padla skrzynia, praktycznie nie da sie jezdzic, przy bardzo delikatnej jezdzie jakos idzie przy lekkim dodaniu gazu przerzuca w tryb awaryjny i wywala jeden blad 4f83, juz kiedys sporadycznie " przy szalenstwie" wywalili ten blad ale zgasilem odpalilem i byl spokoj, a teraz po wymianie oleju 300km i nie da sie jezdzic, podajcie namiary na mechanika od tej skrzyni, dzieki
Opublikowano
Poszukaj w okolicy. Pewnie mechatronika, ale też zaboli. Możesz sam zamówić w ZF-ie, tylko musisz mieć nr z mechatroniki. A jak będą przekładać, to niech pamiętają o procedurze. Najpierw niech z czytają wszystkie dane z aktualnej mechatroniki, a potem niech wgrają w nową. Nową dostajesz czystą. Trzeba programować vin i soft.
Opublikowano
A co sadzicie o konwenterze? Kosz z walkiem? Podobno to czeste awarie, dodam ze dzis na zimnym cislem i bylo dobrze, zrobilem reset adaptacji i przejechalem kawalek ostro i byli dobrze wiec o czym to moze swiadczyc? Ostatnia adaptacje robilem okolo 2 tyg tem
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

wlasnie jestem po wymianie wszystkich oleju

polecam

troche kosztuje taka wymiana ale warto to zrobic

oleje wymienialem dynamicznie bmw x5 2011 306 km przy stanie 87 tys

wiecej info moge udzielic na priwa jak chce ktos wiecej wiedziec na temat tego bo ja zanim to zrobilem to duzo telefonow wykonalem

i jeszcze jedno ,trzeba znalesc dobra firme ktora to naprawde porzadnie zrobi

jak cos to pisac na fb remigiusz kociolek udziele kilku informacji jak chcecie cos wiedziec