Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych użytkowników.

Postanowiłem zmianę mojego dotychczasowego radio (kaseciak jednoczęściowy) na oryginalne radio cd dwuczęściowe.

Podłączyłem dużą kostkę do radio cd i dokupiłem kabel do sterownika. Zrobiłem tak jak jest to w instrukcji aczkolwiek wyświetlacz nie uruchamia się. Czasem widać podświetlenie ale to nie zawsze. Czy miał ktoś taki problem? Chciałbym dodać, że radio jest sprawne (część cd i panel). Górna część radio, czyli tam gdzie wsadzam płytę działa tzn wciąga płytę i oddaje.

Pozdrawiam

Norbert.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Skąd wiesz czy panel jest sprawny? Widziałeś jak działa? Może nie działa, ja na taki kiedyś trafiłem, tylko po wciśnięci zegarka (guzik po prawej) zapalało się podświetlenie, nic więcej nie działało.

2. Skąd wiesz, że CD jest sprawne? Kiedyś kupiłem takie co wciągało i wypluwało płytę, podświetlało, ale nic poza tym.

3. Jak podłączałeś kabel do MIDa? Na te szybko-złączki z którymi sprzedają? Musisz miernikiem sprawdzić czy na wszystkich kablach masz sygnał taki jak na dużej kostce do której się wpinasz, są różne grubości kabli i jak nie zaciśniesz porządnie to mogą nie stykać. Najlepiej to polutować.

Opublikowano

1. Panel kupiony jako sprawny wraz z cd.

2. Cd kupowane od człowieka zajmującego się tylko częściami do bmw.

3. z tymi złączkami dałem sobie spokój bo to było nieporozumienie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiste, że kupujesz jako sprawne, ale skoro nie działa to coś jest walnięte. Sprzedający sami też często nie mają jak sprawdzić, jak dostają worek części ze szrotu, wiec pewności nigdy nie masz. Ja na szczęście odbierałem osobiście i mogłem wybrać z 3 sztuk, z czego jedna nie działała :)

Póki nie sprawdzisz z kimś na innym panelu i radiu to się nie dowiesz.

Opublikowano

sytuacja nieco się skomplikowała. Wziąłem drugi panel i nic się nie zmieniło. Jedynie co to włącza się podświetlenie tego panela.

Chciałem podpiąć starego kaseciaka więc złączyłem kable i kaseciak również nie działa! Ogólnie przy wsadzaniu tych paneli pójdą czasem jakieś iskry nie wiadomo skąd (?!?!). Bezpieczniki sprawdziłem i wymieniłem na nowe w razie czego ale sytuacja ta sama. Czy ktoś jest mi w stanie pomoc? :|

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zwarcie gdziesz masz, za dużo polutowałeś, albo kosta na stykach ma przbiecie.

Znajdź rozpiskę kabli, voltomierz w łapę i sprawdzaj gdzie jest napięcie a nie powinno być.

Sam popsułeś, sam dasz radę naprawić :mrgreen: