Skocz do zawartości

E39 525d dymi przy gwałtownym gazie.

Incore00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie moje E39 ostatnimi czasy dymi mi przy gwałtownym dodaniu gazu. Przy delikatnym dodawaniu stopniowo do tych powiedzmy 5 tys. z tyłu żadnego dymu, przy gwałtownym widać dym. Co to takiego? To olej? Nie zauważyłem jakichkolwiek braków oleju w moim samochodzie. Może jakiś preparat do czyszczenia wtrysków załatwi sprawę.

Jaki to jest dym - czarny, niebieskawy? Czarny oznacza kiepską mieszankę paliwo/powietrze (kiepska przepływka, nieszczelności w dolocie, dziury w układzie podciśnienia przez co lipnie steruje turbina). Niebieskawy - przepalany olej (na początek pytanie kiedy była zmieniona odma bo nie wszyscy wiedzą, że trzeba to zrobić co 3-4 zmiany oleju). Poza tym podstawa to podpięcie pod kompa i podgląd parametrów live data bo tak to sobie można z fusów wróżyć.

Przy rozbieraniu obudowy odmy czy się nie poci dookoła obudowy. Jeśli nie to wymień sam filtr. Generalnie jest tak, że co 3-4 wymiany oleju zmienia się filtr odmy a mniej więcej co 2-3 wymianę odmy powinno się wymienić całą z obudową. Tak czy inaczej - wymiana filtra to podstawa bo jeśli nie widać żeby uszczelki samej obudowy popuszczały to obudowę można zostawić.

Pzdr.

Przy rozbieraniu obudowy odmy czy się nie poci dookoła obudowy. Jeśli nie to wymień sam filtr. Generalnie jest tak, że co 3-4 wymiany oleju zmienia się filtr odmy a mniej więcej co 2-3 wymianę odmy powinno się wymienić całą z obudową. Tak czy inaczej - wymiana filtra to podstawa bo jeśli nie widać żeby uszczelki samej obudowy popuszczały to obudowę można zostawić.

Pzdr.

Dzięki za porady, już wiem co było powodem. Moja emerycka jazda i zmiana biegów przy 2tys - 2.5tys obrotów. Mechanik wsiadł, przegonił do 4 tys pare razy, pojeździł trochę na wysokich obrotach i dym całkowicie ustał. Dzięki ślicznie za rady. A odme i tak wymienie dla świętego spokoju.

Temat do zamknięcia.