Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów :)

Przestał działać aktywny tempomat... Gdy chcę go uruchomić wyświetla się błąd ACC Failure Keep Your Distance. Radar wygląda na nieuszkodzony.

No i moje pytanie odrazu szukać nowego radaru? Czy może problem tkwi gdzie indziej?

BMW 745d 2007r :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie jestem specjalistą w temacie, ale na innym forum czytałem o kalibracji radaru. Próbowałeś czegoś takiego?

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Nie próbowałem :) niestety ja znawcą też nie jestem no i u nas w Płocku przynajmniej ja nie znam nikogo kto potrafiłby to zrobić :(
Opublikowano
Najważniejsze to ustalić czy radar jest z jakiegoś powodu mechanicznie martwy czy po prostu elektronika świra gra.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Po pierwsze to podłączyć pod komputer sczytać błędy i wszystko będzie jasne to to wyp... kasę i będziesz zaraz płakał że dalej nie działa !
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam podobny problem u siebie, byłem w okolicznym warsztacie zajmującym się BMW. Stwierdzili, że nie mają odpowiednich narzędzi żeby to zrobić i trzeba się udać do Wrocławia na kalibrację. ASO powiedziało, że jest to koszt mniej więcej 400 zł i tra to około 3h. Generalnie chodzi o to, że radar ma rozjechane ustawienia dlatego automatycznie przy próbie aktywowania przechodzi w tryb failsafe. Nie wiem czy w ogóle jest opcja zrobienia kalibracji bez wizyty w ASO. Ponoć są do tego potrzebne jakieś lustra i informacje o podstawowym czyt. domyślnych ustawieniach.
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja podłączyłem swoją pod KTS i wyskakują mi 3 błędy bez opisu:

1. D17C

2. 5DOE

3. 5DOF

Ma ktoś opisy do tego?

Wow , KTS nie dał odszyfrować ? I ta przyjemność kosztuje 3000 euro. Smutne jest jednak.

Dygresja od tematu.

1. АСС: odebrano wiadomość po CAN z błędną wartością.

2. Zamiast litery O musi być 0 , ACC: napięcie robocze albo błąd wewnętrzny АСС.

3. Zamiast litery O musi być 0, АСС: ogrzewanie soczewki

Ogrzewanie soczewki

Ogrzewanie soczewki służy do rozmrażania lodowej i śnieżnej deski. Tym samym zapewniona jest niezawodność funkcjonowania aktywnego systemu utrzymania zadanej prędkości nawet w warunkach zimowych. Uzwojenie ogrzewania jest wbudowana w obudowę z tworzywa sztucznego soczewki czujnika ACC.

Schemat wyłącznika

Ogrzewanie soczewki aktywuje sygnał zamknięcia obwodu szeregowego bezpośrednio od czujnika ACC.

Kontrola

Uzwojenie ogrzewania stale kontrolowane na przerwy i zwarcia. W przypadku zadziałania systemu kontroli jest rejestrowany komunikat o awarii i system się wyłącza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega, specjalnie tylko że zajrzał w ESI Tronic. W twoich błędów malowane nawet co trzeba zrobić, jakie badania należy przeprowadzić. Choć zabij mnie, ale nie rozumiem - czytać błędy z pomocą KTS i w tym samym czasie nie umieć z niego korzystać. Otwieraj ESI - tam jest wszystko napisane. Lub u których występuje ten KTS wraz z ESI ?, niech otwierają.
Opublikowano
Początkowo KTS nawet nie chciał się połączyć z systemem ACC, dopiero przy kolejnej próbie wyrzucił te błedy, ale nie chciało przejść poprzez opis usterek do ESI. Drogi sprzęt, ale nie zawsze się spisuje dobrze.