Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zauważyłem ze auto jakby wolniej się zbiera i spalanie się zwiększyło, przypadkiem poczułem dziwny zapach z okolic tylnego koła, felga była cała gorąca,

w związku z tym mam pare pytań:

1. Jak działa kontrola trakcji ASC, czy jest możliwe że przez walnięty czujnik przy przednim lewym kole, autko samo blokuje prawe tylne koło?

2. Słyszałem ze ręczny w e46 jest na bębnach a nie na tarczach, czy może tam należy szukać przyczyny? Jutro postaram się sprawdzić czy po podniesieniu koła można nim kręcić.

W sumie powinienem poczekać do jutra z tym postem , i dopiero po sprawdzeniu czy koło się normalnie obraca na podnośniku pytać o inne możliwości. Niestety jestem w gorącej wodzie kompany i już dziś chciałbym wiedzieć czy może ktoś miał podobne przygody z e46

pozdrawiam

Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik nie ma nic do tego, albo posypały się szczęki albo tłoczek w zacisku nie odbija.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ja bym po prostu zdjął koło i te zaciski dobrze wyczyścił po zdjęciu klocków. Może też znajdziesz od razu przyczynę, bo to czasem zapieczone, zasyfiona, stare źle utrzymane.
Opublikowano

U mnie skorodowana tuleje spoodowala ze klocek caly czas przylegal do tarczy objawialo sie tym ze przy 130byly wibracje myslalem ze wal ale kiedys dotknalem kolo prawy tyl i gorace wiec do mechanika czysczenie wcisniecie jej i teraz chodzi dobrze ale i tak je musze wymienic

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Opublikowano

Witam ponownie

Dzis podniosłem auto i normalnie mogłem ruszać kołem, czyli wychodzi na to że z ręcznym wszystko gra, jest szansa że to tłoczek nie wraca odpowiednio szybko?

Jutro przejadę się autem i zobaczę czy znów kolo się nagrzało.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Blokujący tłoczek ma to do siebie, że nie zawsze trzyma tarczę, czasem odpuszcza, pewnie tak jest w tym przypadku. Zdejmij koło i zacisk, wtedy ocenisz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Niestety jak narazie nie udało mi się znaleźć czasu żeby to sprawdzić, może w okresie świątecznym mi się powiedzie. Narazie samochód i tak stoi. Skorzystam jednak z okazji i zadam jedno pytanie.

Chodzi o ogrzewanie. Po odpaleniu i włączeniu jest wszystko cacy, ciepłe powietrze leci, jednak jak już dłuższy czas jade autem, silnik się nagrzeje to ogrzewanie przestaje działać. Krece i kręce tymi pokrętłami i dalej zasuwa zimne powietrze. Mam zwykłe ogrzewanie i prostą klimę. Poziom płynu sprawdzam co tydzień, nic nie ubywa.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Trochę to trwało ale temat koła zamknięty. Jak się okazało wystarczyło wyczyścić prowadnice na jarzmie. Klocki się blokowały na rdzy i tarły o tarcze.

Co do tematu ogrzewania, dziś próbowałem odpowietrzyć układ, mianowicie odkręciłem te plastikowa śrubę przy korku, zeszło trochę powietrza, potem zacząłem dolewać do czasu aż kolo tej śruby zaczął wypływać płyn. Nie wlałem za dużo. Odpaliłem silnik i włączyłem ogrzewanie, było ciepłe powietrze, nie miałem niestety czasu sprawdzić czy po rozgrzaniu silnika znów zniknie ogrzewanie.

Kolejne pytanie, gdzie są elektrozawory ogrzewania? Czy może w tym miejscu gdzie komputer i serwo tyle ze po drugiej stronie?

pozdrawiam