Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Ostatnio kupiłem BMW 3 e92l i dostałem do niego zimówki(używane). Z racji tego ze pogoda zmienia sie na bardziej zimowa zmieniłem je i zauważyłem ze przy prędkości 115-120 czuć lekkie a przy 140 juz dość mocne drgania hałaśliwą prace opon. Zimówki to Goodride 205/55R16. Wiadomo ze zimówki to zimówki i osiągi zawsze beda gorsze ale czy na pewno juz przy 140 normalne jest ze pojawiają sie takie rzeczy?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ja też przy zakupie auta dostałem komplet kół zimowych Ultra Gripy na stalówkach w dobrym stanie i w ciemno założyłem gdy przyszła pora... Okazało się, że nie idzie jeździć. Pojechałem do wulkanizacji i okazało się, że dwie felgi krzywe i dwie opony do śmieci, bo się rozlatują od środka. Wyprostowałem felgi, kupiłem komplet Nokianów WR D4 z odpowiednim indeksem prędkości (BARDZO POLECAM) i auto jeździ lepiej niż na letnich ;-). Wniosek: Jeśli nie miałeś okazji jeździć na używanych kołach, które odziedziczyłeś po poprzednim właścicielu to przed założeniem przynajmniej daj do wyważenia, a dobrym zwyczajem jest wyważanie za każdym razem przed montażem kół do auta.
Opublikowano
Kolego. Po co zakładasz drugi ten sam post. Przecież na poprzednim koledzy poradzili Tobie, abyś wywalił te opony. Szkoda czasu i pieniędzy na zabawę z nimi. Chińczyków nie wyważysz. Jedyny plus że dostałeś te opony. Kup używane markowe lub nawet nowe polskie a będziesz maił spokój. Zapytaj u wulkanizatora co sądzi o Chińczykach. Marka Goodride to nie to samo co Goodyear. A druga sprawa, tak jak właśnie kolega napisał,co roku powinno się wyważać koła. Ja zawsze po zmianie kół jadę na przeważenie. A nie zmieniam ich w wulkanizacji, gdyż nie chcę uwalić auta w środku.
Opublikowano
Wniosek: Jeśli nie miałeś okazji jeździć na używanych kołach, które odziedziczyłeś po poprzednim właścicielu to przed założeniem przynajmniej daj do wyważenia, a dobrym zwyczajem jest wyważanie za każdym razem przed montażem kół do auta.

Opony wywaza sie co 7-9tys km a nie przed montazem kol :)

Ludzie wywazaja je raz do roku co jest bledem.

MADE IN PRL
Opublikowano
Ja przy wymianie kół (mam 2 komplety) zawsze wyważam. Potem po ok 500-1000km ponownie, bo zawsze po tym dystansie pojawiają się minimalne drgania i na sezon jest ok. Teraz przy zmianie na zimowe zrobiłem to samo i jest ok.

-------------------

Artur

Opublikowano

Po Goodride nie spodziewaj się cudów. Tak jak koledzy pisali wcześniej: gdy uda się je prawidłowo wyważyć to już będzie sukces.

Zamawiałem kiedyś zimówki koledze, bo kupił wcześniej chińskie Wanli - nie dawało się ich wyważyć i szukał czegoś innego.

Nokian są OK, miałem kiedyś w E46, dobre i żywotne.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Opony wywaza sie co 7-9tys km a nie przed montazem kol :)

Ludzie wywazaja je raz do roku co jest bledem.

Pewnie masz racje, ale kto to praktykuje.... Mam zaprzyjaźniona wulkanizację, często bywam, czasami pomagam, ale nie widziałem tam nikogo kto bez powodu wpadł przeważyć koła w ciągu sezonu...

Moja szkoła to jest wyważanie co10-15tyś, a jeśli się nic nie dzieje a w ciągu sezonu zrobisz ciut więcej to nie ma problemu. Ponowne wyważenie przed ponownym montażem. Ważne jest, aby sprzęt do wyważania był co najmniej raz w roku kalibrowany i porządnie zamontowane ciężarki dobrej jakości, które nie odpadają po wyjechaniu z wulkanizacji... :D ot i cała filozofia

Opublikowano
Koledzy, my to wiemy. A chłop założy kolejny temat bo znowu uzna, że nic się nie dowiedział. Rada prosta. Przeważ opony, jak się nie da to je wywal. Chyba że masz pokrzywione fele.
Opublikowano
Koledzy, my to wiemy. A chłop założy kolejny temat bo znowu uzna, że nic się nie dowiedział. Rada prosta. Przeważ opony, jak się nie da to je wywal. Chyba że masz pokrzywione fele.

:cool2: