Skocz do zawartości

BMW E61 3.0D Ograniczona MOC/obroty 1500/min??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich....

Jestem nowym forumowiczem..Od 2 tygodni posiadam BMW jak w temacie...Ostatniego ranka po odpaleniu samochodu obroty wzrosły samoczynnie do 1500/min na idrivie wyskoczyl blad moc ograniczona awaria silnika nie działa dsc pali się check na desce rozdzielczej oraz kontrolka coś jak ASC żółty trójkąt w kółeczku...Oddałem auto do mechanika z braku czasu,generalnie sam zajmuje się swoimi samochodami,ale liczylem na szybką naprawę...ale ten kiełbasiany mechanik co dzień inna teorie ma auto jak nie jeździło tak nie jeździ..dodam ze wogóle nie ma reakcji na pedał gazu a uto trzyma ciagle obroty na 1500/min...zapchany dpf mógłby być winowajcą??

Bardzo proszę o pomoc bo mam zamiar zabrać moją lale od tego magiga..chciałbym tylko waszych porad od czego można zacząć..błędy jakie wyskoczyły pod kompem to problem z potencjometrem pedału gazu oraz z obrotami chłodnicy...oraz błąd świecy żarowej na 5 cylindrze..proszę o pomoc i z góry dziękuje ..pozdrawiam:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież komputer powiedział Ci co musisz wymienić/naprawić więc po co dalej pytasz?

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Sprawdz wtyczki w sterowniku silnika zanim cokolwiek wymienisz,miałem tosamo te same błedy winowakcą była woda we wtyczkach sterownika.Po osuszeniu i uszczelnieniu spokuj od trzech lat.
Opublikowano
Niestety tak i to na srodku skrzyżowania w miescie hehe,sprubój odłączyc wtyczke wentylatora mi to pomoglo na dojazd do domu.Oczywiscie wtyczka wentylatota chłodnicy.
Opublikowano
Wyskoczył Ci na idrivie komunikat że moc ograniczona awaria silnika?usuwałeś potem błedy przez kompa żeby moc wrocila?w poniedziałek zabieram sie za robotę...dziekuję za odpowiedzi....
Opublikowano
Odłączyłem wentylator i odpaliłem auto moc wruciła a błedy znikneły z idrive ,w ecu oczywiscie były zapisane,wycieczka do serwisu bmw i diagnoza w pięć minut ,półgodz pracy elektryka bez zostawiania auta i po kłopocie ,koszt 80e.
Opublikowano
Swiece raczej masz padniętą na sto proc,ale potenciometr gazu i wentylator raczej nie bo to samo wyskoczyło u mnie,odepnij wtyczki ze sterownika to nic nie kosztuje jesli jest sucho to bedziesz szukal gdzie indziej,sprubój tez tę wtyczke od wentylatora chłodnicy potem odpal auto powinna moc wrucic i reakcja na pedał gazu.Powodzenia.
Opublikowano

Witam...sluchajcie...jak odepne wtyczke od wentylatora auto smiga jak szalone..tylko co jest przyczyna?ogolnie zauwazylem ze czasem wentylator sam sie zalacza i wskakuje na rozne predkosci.. Jest jakis sterownik wentylatora

?

Opublikowano
Wilgoć we wtyczkach sterownika silnika pod lewym filtrem kabinowym ,patrząc na auto od przodu,miałem dokładnie tosamo.