Skocz do zawartości

[E46] Centralny zamek - przywrócenie ustawień fabrycznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koledzy... pomocy :wink:

Pacjent: E46 320d 2003r sedan 4x el.szyba + el. szyberdach.

Problem: Brak działania funkcji centralnego zamka w 3ech drzwiach.

Opis:

Koledzy, jest problem z centralnym zamkiem w moim BMW. Zamykanie jak i otwieranie działa z jednego pilota (drugi nieaktywny, uszkodzony... nie wiem), z zamka w drzwiach kierowcy oraz z przycisku wewnątrz auta na TYLKO drzwi kierowcy (bagażnik i wlew paliwa). Pozostałe 3 drzwi pozostają nieaktywne, tj można je otwierać/zamykać TYLKO za pomocą klamek wewnętrznych i zewnętrznych. Domykanie/otwieranie szyb i szyberdachu działa. Otwieranie bagażnika z pilota działa (brak wew. podświetlenia bagażnika).

Podmieniałem już moduł komfortu kilka razy o takich samych oznaczeniach (wersja HIGH) + kodowanie pilota/ów i żadnej poprawy. Doczytałem informacje nt. "selektywnego otwierania drzwi", które ma działać przy pojedynczym wciśnięciu na wybrane drzwi, a przy podwójnym na wszystkie... u mnie nie ma takiej reakcji.

Odczuwalna jest praca zamków tych nieaktywnych drzwi w momencie podania sygnału zamknij/otwórz. Słychać i można odczuć wibracje mechanizmu, więc kwestia uszkodzonych zamków raczej odpada. Brak błędów w INPA i DIS. Silnik odpala na obydwu kluczykach.

Bardzo proszę o pomoc, bo mi już się skończyły pomysły. Może ktoś coś kiedyś kombinował z kodowaniem i poprzestawiał jakieś funkcje... Nie wiem, proszę o wszelką pomoc, porady itp. Pozdrawiam.

Edytowane przez yoshimura01
Opublikowano
Tylko drzwi kierowcy. Właśnie próbowałem INPĄ i DISem wymusić działanie centralnego zamka i tutaj również tylko reakcja jest na drzwi kierowcy (rygiel chowa się i podnosi). Natomiast w pozostałych 3ech drzwiach słychać działanie zamków, jednak bolce nie odskakują i nie chowają się - nie reagują na sygnały.
Opublikowano
Już sprawdzałem. Wszystko wygląda prawidłowo. Nie rozumiem natomiast dlaczego też nie włącza się podświetlenie bagażnika po jego otwarciu. Przewertowałem schematy z WDSa, posprawdzałem wszystkie możliwe sygnały i już brak pomysłów. Może coś namieszane w kodowaniu modułu komfortu lub pamięci kluczyka?? Nie mam pojęcia...
Opublikowano
Wszystkie wartości napięcia i rezystancji są identyczne. Nie próbowałem takiego resetu przywrócenia ustawień fabrycznych. Wiesz jak i czym to wykonać??
Opublikowano
Będę próbował to naprawić kodowaniem. Dam znać na pewno o wynikach działań. Dziękuję za porady Panowie :cool2: Pozdrawiam.