Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=72&t=117890

Witam, dziwny problem z rozruchem, dziwny, bo występuje tylko czasami.

Moją E39 mam od 3 miesiący, od tego czasu jeżdzę nią codziennie i 0 problemów, lecz zaraz po kupnie myślałem, że mam padnięty rozrusznik.

Mianowicie przy uruchomieniu auta zamiast kręcenia rozrusznika słychać tylko stuk. I tyle. Taki rytmiczny stuk jakby coś stukało zamiast kręcić rozrusznik... Poza tym uruchamia mi się wentylator za chłodnicą.

Myślałem, że walnięty rozrusznik, ale wyjąłem akumulator, naładowałem porządnie, i auto ruszyło nie było problemu.

Sprawdzałem alternator, ładuje w 100% dobrze, napięcie 14V, także wszystko z nim ok.

Dzisiaj rano miałem jechać w dłuższą trasę, wsiadam do auta, a tam tylko stuk, wiedziałem, że akumulator może być słaby, bo poprzedniego wieczora przygotowywałem auto do podróży i słuchałem sobie muzyki z radia (tak z godzine) więc trochę go rozładowałem. Myśle sobie, ok, nie ma problemu, zapale 2 akumulatorem na kable i w drodze się dołąduje. Tak zrobiłem, tylko z 1 różnicą. Nie chciał wogóle roszyć z 2 akumultorem (2 spięte ze sobą pod klemami, 1 na kablach rozruchowych) to samo tylko stuk. Podjechałem autem ojca, odpaliłem na uruchomionym silniku u niego, ruszył, myśle nie będzie problemów.

Po 200km zatrzymałem się, żeby dotankować, auto zgasiłem, zalałem paliwo, i podczas ruszania to samo. Tylko stuk, na szczęście dobry człowiek który był w okolicy dał mi podpiąć kable i uruchomić samochód.

Po powrocie zgasiłęm samochód, ale trzeba było gdzieś jechać, chciałem brać auto ojca, ale wziąłem swoje. E39 odpaliło bez problemów, w mieście gasiłem je kilkukrotnie i 0 problemów z odpaleniem.

Powiem, że po uruchomieniu z kabli, nie ma problemu z elektryką w środku, wszystko działa, kontrolki wszystkie gasną, światła nie przygasają, wszystko z elektryką jest ok.

Co może być powodem takiego zachowania samochodu? Uszkodzony rozrusznik? Średnio mi się chce dłubać pół dnia żeby się do niego dobrać. Może to nie rozrusznik, bo tylko czasami tak się dzieje...

Silnik to 525d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taki stuk to typowy objaw słabego akumulatora.

Sprawdź dokładne napięcie podczas łądowania (na uruchomionym silniku na klemach aku) i po zgaszeniu samochodu odczekaj z 15minut i sprawdź ponownie.

Opcje masz 3:

1. Aku się skończył

2. Alternator słabo ładuje

3. Coś Ci ciągnie prąd i rozładowuje akumulator.

Zapobiegawczo możesz przeczyścić połączenia kabli do aku plusa i masy, a także połączenie masy do karoserii.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.