Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, planuję w końcu zamówić zestaw na zimę do 428ix. Spośród felg od bmw nic mi się nie rzuciło specjalnie w oczy więc zacząłem przeglądać inne oferty.

Wstępnie wybrałem takie coś:

http://www.opomarket.pl/p10192,felga-aluminiowa-aez-antigua-8x18-5-120-30-72-6-aang9ha30.html

Z tego co widzę to prawie wszystko pasuje czyli szerokość felgi, rozmiar, rozstaw śrub, otwór centrujący tylko co z et? W zestawach bmw 8x18 et wynosi 34. Tutaj to 30 czyli felga będzie wystawać 4mm bardziej niż oryginalny zestaw. Do tej pory nie miałem do czynienia z takimi sprawami. Będą te 4mm przeszkadzać czy wpływać negatywnie na prowadzenie itp?

Edytowane przez fenfir
Opublikowano
nie polecam zamiennikow felg.... wystarczy ze pasowanie w piascie cenrującej jest minimalnie inne i juz pojawia sie delikatna wibracja w okolicy 80-100km/h mialem w aucie zamiennik dobrej jakosci ale sprzedalem i kupilem oryginalne kolo... natychmiast wibracje ustały... wg producenta felgi byly tylko do bmw.
Opublikowano

Randall -> miejsce na czujniki z tego co wiem jest, mam nadzieję, że nie musi być to miejsce specjalnie dopasowane pod czujniki bmw? Przy okazji felgi są też przystosowane pod run flaty.

cypisek21 -> co rozumiesz pod pojęciem zamienników felg? Napisałem w temacie nieoryginalnych by zaznaczyć, że zastanawiam się nad wyborem felg nie z palety bmw co nie znaczy, że chcę kupić podróbki czy jakieś chiński szajs. Może się niezbyt jasno wyraziłem, zmieniłem nazwę tematu może teraz będzie lepiej. Aez w każdym razie jest chyba dość znaną firmą, certyfikat tuv też jest.

Opublikowano
felgi byly repliką jakiegos modelu natomiast okazalo sie ze pasowanie na tulei centralnej rózni sie o 0.15mm w + w stosunku do oryginalnej felgi bmw co powodowalo delikatne drgania... zeby tego unikąć trzeba byloby roztoczyc wiekszy otwór i wbić stalowy pierscien centrujący... takie moje zdanie projektanta urzadzen przemyslowych.... sprawe olałem komplet kół sprzedałem i kupilem inne uzywane felgi oryginalne od bmw i po problemie. felgi kilka dni testowalem teraz pojda do renowacji piaskowanie + malowanie na mokro by nie przegrzewac felg w piecu. i mozna sie cieszyć z prawie nowych felg... zaletą zakupu oryginalnych kół jest to ze jesli która skrzywisz bez problemu dorwiesz pojedyncza sztuke na podmianke.