Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów więc nie wiem czy nie otwieram nowego tematu o słynnej zębatce skrzynki rozdzielczej ale po zapaleniu świecą na żółto 4x4 abs hamulec ciśnienie kół plus nie pokazuje prędkości dodam że u nas w górach jest już śniegi sprawdzałem czy działa przedni napęd i przy poślizgu jest napęd na 4 koła ale jest on chyba zblokowany i na asfalcie ponieważ dziwnie się zachowuje autko przy ostrym parkingowym manewrowaniu -więc pytanie czy bez sprawdzenia zębatki i podpięcia pod kompa się nie obędzie i czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem czy też może być to problem z którymś czujnikiem abs aha wszystko zwariowało nagle po zapaleniu wcześniej żadnych objawów stuków itp - opony nowe zimowe ciśnienia dobre olej w skrzynce wymieniony na orginał jakieś 3 tyś km temu nic nie stuka itd
Opublikowano
Witam ponownie no byłem go podpiąć ale nie wiem czy ktoś w okolicy ma inpe znajomy elektronik ma launcha i wstępnie coś z pewnie z abs -em bo nie można się z nim połączyć tak jakby jakaś przerwa w zasilaniu będe informował co i jak bo w tygodniu mamy coś dalej działać na dodatek wariują pomiary spalania pozdrawiam
Opublikowano
No witam jeszcze się nie zabrałem za to bo nie było kiedy autko stoi i na koniec tygodnia bedzie ruszone coś z tym fantem a jeszcze pytanko lewy czy prawy czy z kompa zczytać i dzięki za podpowiedź
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba lewy tyl ale blad musi byc. One maja problem z "puchnacym" ringiem abs, ktory niszczy czujnik.
Opublikowano
no coś czytałem ale akurat to się działo w 5 tylko jak pierwsze byłem podpiąć to wogóle nie było komunikacji z abs em no nic w czwartek lub piątek oddaje go do roboty zobaczymy co mi powiedzą dam znać o wynikach
Opublikowano
No witam ponownie więc wstępna diagnoza to kolega miał rację ze to czujnik abs tył lewy daje jakieś błędne info pytanko czy samą koronke trzeba wymieniać czy jest na przegubie czy łożysku i jakiej firmy stosować bo przy modelu 5 na forum trochę było sprzecznych opinii a jak to się ma z x-ami no i ciekawe ciekawe czy od razu zniknie problem czy potem kasacja błędów plus do tego wyskakuje błąd czujnika kąta skrętu ale kolega elektronik powiedział że możliwe że jedno przy drugim wyskakuje i pierwsze trzeba uporać się z czujnikiem a potem się zobaczy bo ponoć kąt skrętu kalibruje sie sam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozwiazanie jest bardzo proste. Wymien czujnik na nowy a pod srobke mocujaca czujnik podloz 0.5mm podkladke aby uniesc wszystko lekko do gory. Przed zalozeniem, przedmuchac, oczyscic pierscien z zabrudzen.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja stosuje febi. Zawsze dzialaja a zrobilem tak, przy okazji naprawy reduktora, w sam nie wiem ilu x3 :D
Opublikowano
wielkie dzięki z podpowiedź teraz autko postoi prawie dwa tygodnie bo mam wyjazd za miedze po powrocie się biore za zrobienie tego sam miałem warsztat ale z nie robiłem dużo z bmw więc dzięki za pomoc jeszcze muszę załatwić sobie tą zębatkę bo już trochę ma przejechane i pewnie mnie nie długo czeka wymiana a ktoś tu z forum robi z mosiądzu a na razie olej na oryginał zmieniłem choć mam wrażenie jakby czasami szarpał przy załączaniu to pewnie to pozdrawiam no i jak wymienię to dam znać jakie efekty
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najgorsze co mozna zrobic w x3 to wymienic zebatke...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam kolegów ponownie odświeżam temat zabrałem się do tematu po powrocie czujnik febi i zmiana zmierzylem suwmiarka i 0,5 bylo malo założyłem podkładkę 0,7 po dokladnym wyczyszczeniu rdzy i hula stary czujnik zdarty dość sporo wielkie dzięki za pomoc pozdrawiam