Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie mam wypalonego prawego bi-xenon

Gdzie kupić taka żarówkę czy musi być oryginalna czy musi to być bi-xenon czy xenon bo na allegro tyle tego jest ze sam nie wiem ceny wachają sie od (70-200) czemu taka rozbieżność

Czy kupić jedna bo druga jest w dobrym stanie

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Opublikowano

bi-xenon to system oświetlenia składający się z palnika (powiedzmy żarówki), elektroniki podnoszącej i utrzymującej napięcie oraz układu optycznego. Ów układ optyczny wyposażony jest w przesłonę regulowaną zapewniającą oświetlenie dla świateł mijania i drogowych. I tylko tym elementem (ruchomą przesłoną) różni się od zwykłych xenonów.

W przypadku przepalonego palnika należałoby wymienić oba (nie pamiętam czy w bmw jest palnik D1S czy D2S - trzeba to sprawdzić). Dlaczego oba? Bo podczas wypalania zmienia on barwę i będzie różnica w kolorze światła, a zapewne ten sprawny niedługo i tak wyzionie ducha.

Te tanie zamienniki to chińskie podróby, które skutecznie wykańczają moduły elektroniczne układu. Polecam oryginalny żarnik cena ~ 200zł/sztukę

Opublikowano
Poza palnikiem, możesz mieć wypalony odbłyśnik, bardziej prawdopodobne w autach Pre LCI, ale również brudną soczewkę, która w znacznym stopniu pogarsza strumień światła.
Opublikowano

Na osramy i philipsy należy bardzo uważać, ponieważ jest dużo podróbek. Ostatnio wymieniłem u siebie i ktoś polecił mi firmę BOSMA. Cena bardzo niska (ok 170 zl para), świecą dużo lepiej niż poprzednie. Zwróć uwagę na barwę, najlepiej będzie oświetlać 4300k, im wyżej tym światło staje się bardziej niebieskie, ale zanika liczba lumenów.

P.S. Jedź do zaufanego mechanika, z doświadczenia wiem że potrafią podmienić na chińskie zamienniki. Wymiana nie jest trudna, jak masz kogoś do pomocy i trzymales śrubokręt w ręku to nie powinno zająć więcej niż 30-40 min para.