Skocz do zawartości

e46 320d 04r Wysuwająca się tuleja Lemforder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszę w ramach ostrzeżenia, ewentualnie zwrócenia uwagi na przyszłość.

Mianowicie wczoraj, co stwierdziłem dziś u mechanika wysunęła mi się w samochodzie tuleja przednia wahacza tylnego, zakładana zgodnie ze sztuką w sierpniu, zakupiona w IC.

Szerzej - wjeżdżając wczoraj na krawężnik przy 5 km/h usłyszałem stuknięcie/uderzenie - jednak koło całe, pojechałem dalej 300m do garażu - zbagatelizowałem myśląc że o coś zahaczyłem.

Rano podczas jazdy już na dzień dobry przy jeździe na wprost - kierownica przekrzywiona dość mocno i na każdej nierówności stukot, głośny - myślałem że pana.

Jednak opony całe - jednak prawe tylne koło stało widocznym "-" - myślałem, że może amor albo wahacz pękł.

Na podnośniku wyszło, że wysunęła się na zewnątrz tuleja, na tyle mocno że w/w stukanie to był wahacz o inną pierdołę.

Starej tulei już nie będą zakładać, założą inną.

Co było powodem - nie wiem, przypuszczam że sama tuleja. Lewa strona trzyma mocno - też wymieniana w sierpniu ale jak łatwo się domyśleć częściej dostaje strona prawa.

Oceńcie sami.

Opublikowano
Zdałoby się jakieś foto jak wyglądała tuleja po wypadnięciu.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Nie tyle wypadnięciu - co wysunięciu - jako, że była to strona prawa to tuleja wysunęła się maksymalnie na zewnątrz tj w prawo - widoczne gołym okiem bez specjalnego wpatrywania się.

Tuleja jak tuleja - świeża - guma była cała, wysunęła się z częścią metalową - nie sama guma.

Opublikowano

Podejrzana sprawa.

Nie jest je łatwo wcisnąć w wahacz bo mają trochę większą średnicę i rozcięcie na obwodzie. Jak wymieniałem u siebie to szło to bardzo ciężko nawet używając specjalnego przyrządu do montażu/demontażu. U mnie też się w pewien sposób 'wysunęła' bo guma całkowicie się odwulkanizowala od kołnierza.

Może jakaś trafna partia, albo montaż nie był na sucho.

Opublikowano

http://images49.fotosik.pl/287/2a46f7448cecb6e2.jpg

Zeby tuleja mogla wypasc, czy tez wysunac, musialaby sie rozwulkanizowac na wewnetrznej tulei lub guma ulegla tam rozerwaniu. Jesli tak sie stalo, to bardzo prawdopodobne jest, ze jednak nie zostala wprasowana zgodnie ze sztuka. Mialem tez przypadek, ze poprzedni mechanik rozszlifowal gniazdo tulei w wahaczu zeby ulatwic sobie jej montaz, no ale to juz ekstremalna sytuacja.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wahacze aluminiowe to ma kolega absolutną rację, lecz wahacz tylny wzdłużny nie jest aluminiowy, być może podczas montażu nieco zeszlifowali sobie tuleję dla łatwiejszego montażu i teraz wyszła bokiem.

Ja osobiście polecam Meyle HD, trzeba się nieco pogimnastykować aby udało się wprasować tuleje na miejsce, mają 2x większą szczelinę dzięki czemu po zamontowaniu trzymają jak przyspawane.

Oczywiście te zwykłe też powinny trzymać bez problemu dlatego dziwię się że mogła się wysunąć.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Ja zmieniałem wahacz w wakacje na taki od 330 - w poprzednim siedziały roczne tuleje tej samej firmy, też wymieniane w tym samym warsztacie.

W tym od 330 wymieniłem wszystkie tuleje bo i tak było wyjęte.

Czy montowali na sucho czy "na coś" to nie wiem.

Może felerna tuleja, albo niefartownie wprasowana.