Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z nawiewem jako że zbliża się zima to i czas na zepsucie nawiewu a więc nawiew środkowy dmucha letnim a nie gorącym powietrzem przy maskymlnej temperaturze nagrzanym aucie i ustawiony oczywiście na czerwono, ale wydaje mi się że nawiew na stopy i szyby jest ok chociaż nigdy nie używałem to też nie mam porównania. Jaki może być problem ? ktoś miał podobną usterkę?

Opublikowano
Sprawdź w idrive czy masz przestawioną temperaturę na ciepłe powietrze :D

Nie no idiotą nie jestem :D Ustawiony na ciepły, zresztą na szyby/nogi jest fajny ciepły a ze środkowego nawiewu Letni... Najgorzej że zima idzie a mi nawiew słabo grzeje :D

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja tak miałem jak rozszczelniona była nagrzewnica.Nie ucieka ci minimalnie płyn chłodniczy? Oczywiście po wymianie nagrzewnicy na nową grzeje jak szalone;))
Opublikowano
Dokladnie to , ja dolewałem max. 2setki płynu na kilka miesięcy.

sprawdzę w domu może faktycznie trzeba płynu dolać. Dzięki

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Ten typ chyba tak ma bo u mnie jest to samo,może ma to związek z tym by kierowcy gorące powietrze nie leciało na twarz podczas trasy i go nie usypiało?w sumie to cholera wie o co chodzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz klime high (dwustrefową) to sprawdź czy wtyczka jest podłączona do kratki. Musisz zdjąć dolną listwę dekoracyjna i wyciągnąć nawiew.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Jeśli nagrzewnica cieknie to oprócz wycieku i ubytku płynu z pewnością miałbyś płyn na szybach od środka i charakterystyczny mdły zapach, przerobiłem to. Uszkodzone termostaty to druga sprawa chodzi o dogrzewanie silnika ale o tym jest temat rzeka na forum. Natomiast nawiew ustawiony na ,,auto" jest regulowany przez komputer auta czyt. siła nawiewu, kierunek tj. góra, dół, środek. Z reguły przy tym ustawieniu przez dłuższy czas nawiew jest wyłącznie góra i dół na środkowe nawiewy sporo później i nie do końca wiem dlaczego i od czego to zależy i nie ma znaczenia czy ustawimy ciepłe czy zimne powietrze. Ręczne ustawienie nawiewów, grzania, chłodzenia w tym panel środkowy powinien od razu mieć nawiew powietrza z siłą jaką sobie ustawisz. Generalnie moim zdaniem rozwiązanie nawiewu w trybie auto w E60 jest porażką.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To mamy oddzielne zdania. Nawiew AUTO moim zdaniem bardzo dobrze działa. Na początek nie ma dużego nawiewu bo i silnik zimny a nawiew jest automatycznie sterowany na szyby tak aby nie parowały. To steruje czujnik zaprowania przy lusterku wstecznym a jak silnik się odpowiednio nagrzeje zaczyna puszczać ciepłe powietrze na kabinę. Dzięki temu uzyskujemy szybciej temperaturę robocza płynu

Dodatkowo w lato mamy czujnik solarny który steruje chłodzenie deski pod szybą, dla tego często jest słabszy nawiew na kabinę ale deska się nie nagrzewa dzięki czemu efekt chłodzenia jest dużo lepszy. Mogłem się o tym przekonać w Hiszpanii gdzie temperatury przekraczały 40°C a deska była chłodna a klimat w kabinie był przyjemny.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Racja ale powiedz mi dlaczego latem wieje ciepłym powietrzem na szybę? Wiem, że przy nagrzanej mocno szybie puszczenie zimnego powietrza mogłoby spowodować jej pęknięcie ale cały czas nawiew ciepłego powietrza na szybę w lecie hmm...? Oczywiście przy ustawieniu w idrive na max zimne i włączonej klimie. Mnie to osobiście irytuje no i brak pamięci ustawienia przy manualu, który po przejściu do auto i powrocie do manualu traci poprzednie ustawienia, chodzi mi o kierunki nawiewu nie jego siłę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Osobiście nie zauważyłem że wieje ciepłe powietrze na szybę ale jak zrobi się cieplej to sprawdzę :D

Co do gubienia ustawień to nie mam pojęcia :D może to ostatnie ustawienie z auto żebyś sobie mógł pozmieniać;)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Sprawdź to dość powszechne w E60 przynajmniej tak doczytałem a czy to norma to nie wiem. Z tego co pamiętam ciepłe-letnie powietrze również leci na nogi latem niemniej klimtronik działa i ogólnie jest przyjemnie. Co do ustawień pewnie jest tak jak piszesz, że pamięta ostatnie ustawienie z trybu ,,auto", szkoda :lol: Czasami odnoszę wrażenie, że to auto ,,żyje" swoim życiem i jak mu się w danej chwili podoba, no nie dosłownie :D