Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie w kwestii uzyskania temperatury właściwej czyli ok. 90 stopni a mianowicie chodzi mi po jakim dystansie silnik powinien uzyskać tą temperaturę w obecnej prawie zerowej temp. zewnętrznej. Auto stoi na dworze ok. 0 stopni zapalam i jadę do pracy a mam 15km w jedną stronę to po ilu kilometrach powinien być już pion wskazówki? Dodam że auto jeździ na LPG Stag4....pozdro..
Opublikowano

bardzo szybko, 2/3 kilometry. Oczywiście zależy czy miasto czy trasa ale no max 5km. Na gaz jak ci się przełącza, pewnie masz ustawione około 30 stopni i przełącza na gaz, to przy obecnej temp. niecały kilometr.

jesli ci się nie dogrzewa to pewnie termostat masz do zmiany.

szukam
Opublikowano
Nie wiem jaka jest temp. przełączania się na gaz ale odbywa się to tak w połowie niebieskiego pola i poza tym na gazie chodzi super. Mam nowy termostat ale tak na moje oko to kilka kilometrów muszę przejechać zanim złapie 90 , kiedyś miałem E38 2,8 to grzała się momentalnie no ale to trochę inny silnik.
Opublikowano

no to sprawdź ile dokładnie :D mi się przełącza jak ledwo wejdzie na niebieskie ale mam 28 stopni ustawione.

na pewno nie wiecej jak 5km i powinien być pion. Mi np. honda 1.8 grzała się zdecydowanie szybciej niż teraz 2.8, ale tutaj sporo płynu do zagrzania jest.

na pewno pomaga też osłona pod silnikiem, droga nie jest i można dołożyć. Plusy same bo nie jest brudno tak bardzo pod maską, paski nie cierpią osprzętu bo nic nie chlapie na nie, zimą troche pewnie też pomaga.

szukam
Opublikowano
Ok. jutro sprawdzę dokładnie ile km przejadę zanim złapie pion , a co tych osłon pod silnik to masz rację nie drogie a efekt jest. pozdro..
Opublikowano

A więc sprawa ma się tak , rano 6.30 wyjeżdżam z garażu (nieogrzewany) temp. na dworze ok. 0 stopni wsiadam i jadę do pracy poza miasto i po 6,5 km osiągnęła pion , auto stało na parkingu po pracy wsiadam godź 15 i jadę do domu. dopiero po 9 km wskazówka w pionie dodam że przesłoniłem połowę chłodnicy. Termostat wymieniony ze dwa miesiące temu ! Czy może to być też wina czujnika temp. że trochę opóźnia wskazanie właściwe ? ...pozdro...

PS: wentylator elektryczny i załącza się dopiero jak auto jest bardzo nagrzane...

Opublikowano

troche długo jednak ci sie grzeje. Jak bedzie -15 to z 15km bedziesz musiał zrobić.

Musiałbyś auto podłączyć pod komputer i wtedy zobaczysz kiedy osiąga zadaną temperaturę. Inaczej tego nie sprawdzisz bo są 2 czujniki, jeden podaje info na zegary, a drugi podaje informacje do sterownika silnika żeby wiedział jak paliwo dawkować.

Wiadomo że jest to kłopotliwe do sprawdzenia. Wydaje mi się że ciut za długo. Może jakiś forumowicz co ma taki silnik też się wypowie i sprawdzi rano. Do tego masz auto w garazu, blaszak nie blaszak ale zawsze jest wyższa temp. w pomieszczeniu.

szukam
Opublikowano
Ja w swoim coupe mam silnik m43b16 więc bliźniaczo podobny do twojego i łapie pion maksymalnie po 5 km w zależności od ustawienia nawiewów i temperatury na zewnątrz. Jak ustawie temp. na 18 stopni a nawiew dam na minimum to wystarcza 2-3 km i wskazówka jest w pionie. Więc u ciebie ewidentnie jest coś nie tak zwłaszcza, że gaz ma wyższą temperaturę spalania i silnik szybciej powinien się grzać. Do pracy jedziesz przez miasto czy normalną trasą? Jak wyjedziesz na trasę to temp. spada?
Opublikowano
Do pracy jadę poza miasto i wskazówka cały czas się podnosi czyli termostat raczej trzyma bo właśnie przed wymianą miałem tak że jak wyjechałem poza miasto a było chłodno to wskazówka opadała. Może faktycznie muszę podjechać na kompa to może coś się wyjaśni..... pozdro..
Opublikowano
Ja mam tak po mieście temperatura 0 stopni po 5 do 6 km temperatura 90 stopni.Po zasłonięciu 70 procent chłodnicy 90 stopni po 4 km.Generalnie silnik m43 wolno się grzeje latem w największe upały nigdy mi nie przekroczył 90 stopni nawet w korkach czy na autostradzie zawsze trzyma równo pion.
Opublikowano
Jeszcze jedno żeby szybko rozgrzać silnik wentylator nawiewu ustawiam na zero i pokętło temperatury w lewo do oporu różnica zauważalna nadmieniam że ja tylko benzyna,za to przez 9 lat eksploatacji żadnych problemów.