Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Założyłem dziś zimowe oponki R15 185/65 - Fulda. I tu się zaczyna problem :) Jakie macie ciśnienie u siebie ? Na tabliczce nie znalazłem takiego rozmiaru więc dałem 2,2 na przód i 2,4 na tył ..... (...) ?

e46, 318d touring

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic dziwnego, bo powinno być 195/65/15 z tego co kojarzę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Witam,

Założyłem dziś zimowe oponki R15 185/65 - Fulda. I tu się zaczyna problem :) Jakie macie ciśnienie u siebie ? Na tabliczce nie znalazłem takiego rozmiaru więc dałem 2,2 na przód i 2,4 na tył ..... (...) ?

e46, 318d touring

Najmniejszy dopuszczalny rozmiar do e46 to 195/65/15.

Opublikowano

Jak spadnie śnieg albo będzie gołoledź to się przekonasz ;)

A tak bardziej serio - to gorsza przyczepność na sam początek. Większe obciążenie przenoszone na mniejszej powierzchni, więc w zakrętach też może być kiepsko.

Kto ci takie opony dobrał? Sam "na pałę" kupowałeś bez sprawdzenia rozmiarów chociażby na tabliczce na aucie?

Opublikowano
Jak spadnie śnieg albo będzie gołoledź to się przekonasz ;)

Wszystko zależy od warunków. Na głębokim, świeżym śniegu lepiej się wykopie niż na szerszej oponie :-)

Co nie zmienia faktu, że za wąskie do E46

Opublikowano
Ekhm .... :D To będzie trzecia zima :) Kupiłem razem z autem, dwa komplety były no i ... naprawde fajnie się na nich jeździ, nigdy nie miałem jakichś problemów ....
Opublikowano
Ej no nie przesadzajcie, ja do RWD często zakładałem węższe opony, bo mają LEPSZĄ przyczepność na śniegu. Wynika to z tego, że przypada większa masa na powierzchnię, czyli niejako opona mocniej wciska się w ziemię. Ma to oczywiście swoje wady - szybciej się zużywa i gorsze trzymanie boczne, ale oba nie mają znaczenia, jeśli na zimówkach jeździmy spokojniej co jest naturalne dosyć. Na pewno nie można na takich jeździć np. przy +15 stopni na granicy przyczepności po suchym, wtedy by im mocno szkodziło i było niebezpieczne.
Opublikowano
Przy takiej szerokości daj trochę więcej na chłopski rozum. Znajdź przybliżony rozmiar na tabliczce i daj o 0.1 atmosfery więcej. Przy tych temperaturach dużych skoków przy rozgrzanej oponie nie będzie. W lato faktycznie różnica wynosi 0.3 między zimną a rozgrzaną teraz myślę, że 0.1 nie więcej. Sprawdzę dziś po jeździe.