Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam u siebie standardowe audio, Business CD i podstawowy zestaw głośników (drzwi przód, tweetery koło lusterek, podsufitka). Ostatnio zmieniałem boczki i trafiły się takie z głośnikami od wyższej wersji, nie wiem czy hi-fi czy DSP, ale to nieważne. W każdym razie mam dodatkowe cztery głośniki, niestety nie ma oczywiście do czego ich wpiąć.

Czy ktoś próbował czegoś takiego, jak podłączenie większej ilości głośników do zwykłego audio? Rozumiem, że żeby to zrobić fabrycznie, potrzebuję przynajmniej wzmacniacza i wiązek w drzwi, czy czegoś jeszcze? Niezbyt mi się chce ciągnąć wiązki, szczególnie że bez suba poprawa i tak będzie niewielka. Zastanawiałem się, czy nie podłączyć tego po prostu w szeregu z głośnikiem w drzwiach przednich. Można tak zrobić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zwrotnice możesz wrzucić. Wpinasz się w kabel do głosnika głównego i masz wyjście na średnie i na tweetery, albo i więcej, zależy ilu drożna zwrotnica będzie.

Ale faktycznie babranie się z tym bez wzmacniacza i suba nie ma zbyt dużego sensu, poprawa dźwięku nawet jeśli będzie to minimalna.

Opublikowano

Zwrotnica to może za dużo powiedziane, ale mógłbym eksperymentalnie przyciąć trochę pasmo z dołu i góry, żeby został sam środek. Dużo roboty by z tym nie było.

Ale jak już coś robić... Kto tutaj ogarnia temat fabrycznego audio? Bo widzę, że wzmacniacze chodzą po ok. 100 zł, subwoofer ori w boczek touringa też coś koło tego, kusi mnie żeby to dołożyć. Ale tak naprawdę niewiele wiem. Skąd wiązka, dorabiać czy kupować, no i czy to wszystkie elementy, da się to podpiąć pod normalne radio?