Skocz do zawartości

Temperatura silnika - czy jest OK?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=73&t=117891

Witam,

Mam e61 525d. Dwa miesiace temu wymienilrm termostat glowny, bo nie bylo ogrzewania w aucie.

Dzis wybralem sie za miasto. Jadac w trasie temperatura cieczy chlodzacej po 30km dobila do 70st, po 40 km byla 75st, po 45km bylo 80st, ale tylko na chwile, bo zaraz spadlo do 75st, po paru nast km spadlo nawet do 68st (co ciekawe jak jechalem przez chwile bardziej ostro), a kolejne kilometry byla jakies 72st.

Temp na dworze byla 1stC. Powiedzcie pls czy przy takiej pogodzie to normalne ze auto nie dogrzalo do 90st na dystansie 60km ??? Jesli to cos nie tak, moze byc wina termostatu od EGR? Tego nie wymienialem.

Wielkie dzieki z gory za rady

Pzdr

Sent from my HTC One dual sim using Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moze byc wina termostatu od EGR? Tego nie wymienialem.

Na 99% termostat EGR przepuszcza, można to łatwo sprawdzić, po demontażu dmuchnij w niego i jeśli z łatwością dasz radę to zepsuty.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi, tak tez myslalem. Swoja droga masakra w BMW z tymi termostatami: przez 20 lat jezdzac innymi autami nawet nie wiedzialem ze cos takiego jest, a w beemce nie dosc ze sie psuje to jeszcze jakis glab wymyslil ze wskazowka temp nie potrzebna. Gdyby nie soft na komorce to bym tak jezdzil dalej. Ostatnio zwiekszyla sie czestotliwosc regeneracji dpfa u mnie i mysle ze jedno z drugim moze miec cos wspolnego. Mam nadzieje tylko ze sie filtr jeszcze nie zarypal.

Pzdr

Sent from my HTC One dual sim using Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli temp. cieczy nie osiągnie minimum 75 st. to proces wypalania nie uruchomi się i DPF szybko się zapcha tak że radzę się pospieszyć z wymianą.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.