Skocz do zawartości

M52B28 Brak mocy po ponownym odpaleniu silnika

michau1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w temacie.

Problem występuję po zgaszeniu i ponownym odpaleniu ale tylko na ciepłym silniku, jeśli tak zgaszę i odpalę, a silnik jest jeszcze zimny to będzie okej. Na kompie pokazuje tylko błąd 00D9 "Versorgungsspannung fur Geber fur Luftfeuchtigkeit" (jeśli się nie mylę to czujnik zaparowania szyby) i nie ma on nic wspólnego z moim problemem. Na kompie był jeszcze odczyt temperatury silnika -41°C. Czujnik jest do wymiany ale czy to on powoduje takie problemy? Z odpiętym czujnikiem nie chce zapalić. Czynności które wykonałem jak na razie:

- czujnik wału i wałka wymieniony

- sondy działają

- bez przepływki auto kuleje

- cały dolot szczelny

- po przekręceniu kluczyka pompa paliwa działa w obu przypadkach

- auto chodzi na wszystkie gary więc cewki i świece sprawne

- podmiana anteny i (przekaźnika? Takiej czarnej kostki pod kolumną kierowniczą) ews ze sprawnego auta - bez zmian

Był taki temat na forum dotyczący tego samego silnika w e39 lecz problem nie został rozwiązany. Link: viewtopic.php?f=72&t=201818

Jeśli macie jakieś propozycje co jeszcze mogę sprawdzić to śmiało bo już powoli rozkładam ręce.

Pozdrawiam

Czujnik zmieniony, auto trochę odżyło ale wyskoczył błąd: wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze. Świeca (używka) i cewka zmieniona, a błąd pozostał. Do tego jest takie cykanie jakby wtrysk się zawieszał, fajki są sprawne nie popękane także przebicie wykluczam całkowicie.

Jutro dam znać jeszcze jak będzie wyglądać sytuacja po zmianie:

- świec, na platynowe Bosch FGR7DQP+ albo NGK BKR6EQUP (nie wiem które jak możecie to doradźcie :)), na realoem obydwie marki są na high power, montowane przez fabrykę.

- oleju + filtra mann

- filtra paliwa + powietrza

Może się coś zmieni :).

Pozdrawiam

Po wymianie wszystkiego problem pozostał. Spróbuje jeszcze uszczelkę pod klawiaturą..

Fajki nie mają prawa mieć przebicia, nie ma na nich nawet 1 pęknięcia, widać, że ktoś ostatnio zmieniał. Przy odpinaniu kostek od wtrysków za każdym razem słychać, że kuleje ale myślę nad tym, że może być tak iż jeden wtrysk (cylinder 3) się zawiesza albo ten zaworek jest spieprzony i daje za dużo paliwa, od kolektora słychać cykanie (wtrysku?), coś między drugim a trzecim wtryskiem. Ogólnie ważna uwaga, po dodaniu gazu i momentalnym puszczeniu strzela z wydechu jakby mieszanka nie była spalona do końca.

Świece wsadziłem NGK BKR6EQUP, 4 elektrodowe.

@Edit

Listwa z wtryskami kupiona, pompka paliwa również. Jutro zamontuje i dam znać :)

Pozdrawiam

Po wymianie tych rzeczy auto odpalało normalnie lecz miało muła, nie było już błędu wypadania zapłonu .

Więc drążyłem dalej, aż znalazłem jeszcze jedną dziurawą odmę od krokowca i separator oleju (odma, odpowietrznik skrzyni korbowej, jak kto uważa :)) został zmieniony bo gnieździł się w nim szlam i przez to był olej w kolektorze i przepustnicy. Bagnet po wyciągnięciu miał zatkany odpływ jakimś błotem (silnik stał kilka lat i dlatego tak), wąż do tego odpływu również był zatkany. Po wymianie tych rzeczy auto odżyło i wróciły wszystkie konie, aż przyjemnie wciska w fotel :)

Cykanie wtrysków ustało po wymianie czujnika wałka rozrządu na nowy siemens vdo.

Więc wszystkie problemy z silnikiem się skończyły :cool2:

Pozdrawiam