Skocz do zawartości

e39 530d zapalające sie trzy kontrolki jednoczesnie abs,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam taki mały problem a mianowicie po zapaleniu auta po jakims czasie zapalają mi sie trzy kontrolki jednoczesnie ABS obok zapala sie pomaranczowa kontrolka od recznego (nie czerwona) i kontrola trakcji czy zna ktos mozliwą przyczyne takiej usterki?
Opublikowano
Przyczyn może być kilka: padający sterownik ABSu,uwalony czujnik ABS lub słaby akumulator. Najprostsza sprawa do wykluczenia to oczywiście bateria,podładować i sprawdzić czy problem nadal występuje. Jeśli to nie pomoże podpinaj auto pod kompa,może wtedy wyjdzie co jest przyczyną tych palących Się kontrolek
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Żebyś Się nie zdziwił któregoś dnia :wink: mój żaden firmowy ma ponad rok czasu,też kręci bez problemu, ale ostatnio podczas odpalania zauważyłem że na chwilę zapala Się ABS(silnik odpalał nadal bez problemu) podładowałem trochę bateryjkę i już nic Się nie zapala
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
no niewiem....? sprawdze to ale skoro zapalają sie juz jakis czas po włączeniu silnika kiedy on juz kreci i laduje.......
Opublikowano
Zapalają Ci się jak ruszysz czy jeszcze na postoju?
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
Czujnik abs w którymś kole pada. Przy słabym aku kontrolki przygasają w momencie przekręcenia kluczyka i to wszystkie jakie są na tablicy. Może tak też być że kontrolki przygasną po odpaleniu ale wtedy gaśnie też silnik i winne jest połączenie na klemach lub śruba masy.
Opublikowano
Zapalają Ci się jak ruszysz czy jeszcze na postoju?

zapalały sie i wczasie jazdu po przejechaniu kilku km ale na postoju jak chwile stałem to tez zdarzyło sie im zapalic

Opublikowano
Kontrolki zapalają się raczej zawsze razem. Miałem podobny problem po diagnostyce okazało się że mam zwarcie na światle stop. Wyczyszczenie styków rozwiązało problem. Dla tego też bez diagnostyki się raczej nie obejdzie. BTW w e91 miałem podobny problem występujący w trakcie jazdy ale tylko w momencie dynamicznej jazdy czy też jak wpadłem w jakąś dziurę. Powodem mrugania kontrolek była uszkodzona puszka pod nadkolem i w efekcie łączenie przewodu od czujnika ABS swobodnie sobie "dyndało".
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
byłem na kompie i wyszedł bład chyba czujnika na pompie abs z tego co pamietam i ogólnie było sporo jakis starych błedów wiec mi wszystkie pokasowali i narazie te kontrolki sie nie zapalają a to ze zapalają sie od słabego aku to bzdura(tak powiedział gosc co mi wgrywał poskie menu) po naładowaniu aku dalej mi sie zapalały