Skocz do zawartości

BMW e46 320td. Dziwne odgłosy silnika poniżej 1000 obr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

od poru miesięcy mam BMW e46 Compact 320td, mój pierwszy diesel.

Ale nie pokoi mnie jedna sprawa.

Dlaczego jest tak głośno przy obrotach poniżej 1000 na biegu "0" ???

To samo się tyczy przy bardzo powolnej jeździe po parkingu prawie bez gazu na "1" lub "wstecznym" też słychać to samo.

Wymieniłem wszystkie możliwe kołeczka, rolki i łożyska, koło pasowe wału też nowe, wraz z paskami. A nawet poduszki od silnika (lewa i prawa). koszt samych części ok. 1000zł + robocizna ( + wymiana oleju ), a BMW dalej buczy.

Tutaj nagrałem dodatkowo filmik:

Co z tym zrobić? Pomocy

Opublikowano
A jak wyglądają gumy tłumika i łącznik elastyczny ? Spróbuj butem unieruchomić końcówkę tłumika i zobaczysz czy się troche uspokoi.
Opublikowano

hm.... ciekawe spostrzeżenie.

Właśnie podczas całkowitego oraz gwałtownego spuszczenia nogi z gazu przy jeździe na "2", coś jakby właśnie stamtąd można też dosłyszeć, ale tylko jednorazowo, 'ciach' i po hałasie.

Przez weekend spróbuje to co zaproponowałeś.... Mam nadzieję że coś z tego będzie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakiej firmy koło pasowe? W jakim stanie było stare?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

maniek21112 Niestety nie wiem i nie pamiętam. Nie ja to wymieniałem, lecz mechanik, ja mu tylko przywiozłem części.

Po zrobieniu było wszystko dobrze, a na drugi dzień od rana zaczęło znowu być głośno.... :(

Ostatnio dolałem "LIQUI MOLY Oil Additiv" i coś zauważyłem że trochę się mu poprawiło.

Po dobrym rozgrzaniu silnika (ok 1godz, jazdy po mieście z małymi przystankami) prawie całkiem uspokaja się to stukanie, ale dalej jeszcze zbyt mocne zrgania pozostają i czasami się odzywa to coś, zazwyczaj przy ruszaniu albo po zdjęciu nogi z gazu.

Ktoś mi niedawno powiedział, by przed wymianą oleju, nalać jakiegoś specjalnego płynu który wyczyści resztki żelastwa które się tam zbierają, i że właśnie to może być przyczyną tego dźwięku (?) .

Co wy o tym sądzicie???