Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,wcześniej juz zakładałem temat odnośnie DPF. Ponieważ wyświetla mi sie ikonka ze jest zapchany, lecz auto nie straciło wg moich odczuć w ogóle mocy, byłem u mechanika pokazałem co i jak podłączył pod komputer pokazało błędy z dpf ale to ze powinien byc tez wymieniony.Mechanik mówił ze nie jest zapchany .Przejechał sie ze mna w trase tak 20 km z podłączonym komputerem i wyszło że jeden wtrysk podaje rozne dawki.diagnoiza mechanika jest taka że niespalony olej napędowy zbiera sie w wydechu i przechodzi przez df i byc może to dlatego też czujnik możę tak pokazywać co sadzicie,wiadomo zregeneruje wtrysk już niedługo?

a i pytanie czy mogę z tym poczekać czy nie bardzo.

zbliża mi się także wymiana Oleju lałem castrol edge 5w40 czy polecacie coś innego ??

118D 2.0 143PS 2007.09 181 tyś przebieg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chyba zadaniem dpf jest dopalic niespalone paliwo...

Jak go ma na biezaco do spalania to pewnie na biezaco sie zapycha...

Na co chcesz czekac z regeneracja wtryskow? Na dziure w tloku???

Opublikowano

Zadaniem DPF jest zbieranie sadzy z procesu spalania i jej okresowe dopalanie.

Przy przebiegu 200 tyś komputer informuje o wymianie filtra, może trzeba to skasować? Nie wiem czy masz taką informację w Jedynce, bo np w E91 mam odliczanie od 200 tyś do zera.

Sprawdź stan termostatu, przepustnicy/klapy gaszącej no i wtryskiwaczy. Spróbuj wypalić filtr jeśli masz dostęp do komputera.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 2 miesiące temu...