Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dużo osób zachwala ten castrol tws 10W60, chyba przy następnej wymianie właśnie ten wleje

Też słyszałem dobre opinie o nim, tylko koszt 1l/70zl po zniżkach mnie odstrasza. Wolę kupić Mobila 1 5w50 4l/120zł i dolewać - taniej wyjdzie :lol:

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dużo osób zachwala ten castrol tws 10W60, chyba przy następnej wymianie właśnie ten wleje

Też słyszałem dobre opinie o nim, tylko koszt 1l/70zl po zniżkach mnie odstrasza. Wolę kupić Mobila 1 5w50 4l/120zł i dolewać - taniej wyjdzie :lol:

I olej się 'odświeża' przez dolewanie ;) w sumie gdyby nie wymiana filtra to przez dolewki od inspekcji do inspekcji olej się wymieni prawie cały przynajmniej raz. :lol:

Opublikowano

ja widziałem na allegro za 52zł za litr, ale jest to olej od osoby która ma internetowy sklep z częściami do BMW ( www.czescidobmw.pl ), z innego forum ludzie kupuja tam oleje i są w 100% oryginalne

dolewanie ma swoje plusy jak piszecie, że olej się odświeża, ale i minusy, w postaci zabrudzających się swiec lub zabrudzającego się katalizatora :)

Opublikowano
Przy średnim zużyciu paliwa na poziomie 10l/100km i 1l/5000km oleju silnikowego, na 500l paliwa przypada 1l oleju. Myślę, że taka ilość nie ma strasznego wpływu na świece i katalizatory. Ja już pogodziłem się z tym zużyciem, nic więcej nie jestem w stanie zrobić, a wydać kilka tysięcy na remont silnika, który może ale nie musi pomóc nie mam zamiaru ;) Dlatego leję tani, ale sprawdzony olej Mobil 1 i łykam kolejne kilometry :8)
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Od wymiany oleju minęło 1,5 roku \, najechane 10 000 km, czy powinienem wymienić olej? Komputer pokazuje 14000 km do serwisu olejowego, mam silnik zalany olejem castrol SLX 0W/30?

P.S. Po 10 000 km musiałem dolać 0,5l oleju :duh:

Druga sprawa, analizowałem wpisy na stronie castrola a propos doboru oleju i wyszła taka sprzecznośc: e46 330i M54 (2000- 2001r) zalecany 0W/40, natomiast 2001- 2004r) 0W/30; M54 e60 (2003r) zalecany 0W/40 :mad2: Gdzie tu logika?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

P.S. Po 10 000 km musiałem dolać 0,5l oleju :duh:

Ciesz się, że tylko tyle ;)

Opublikowano
Druga sprawa, analizowałem wpisy na stronie castrola a propos doboru oleju i wyszła taka sprzecznośc: e46 330i M54 (2000- 2001r) zalecany 0W/40, natomiast 2001- 2004r) 0W/30; M54 e60 (2003r) zalecany 0W/40 :mad2: Gdzie tu logika?

Dokładnie, również zauważyłem to samo jakiś czas temu. Bardziej obstawiałbym jakiś błąd na stronie bo nie słyszałem dotąd o jakichś zmianach w M54 po 2001 roku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego zent wymień oliwę, bo Ci się w końcu skwasi :wink:

A tak na serio to przy Twoich przebiegach wypadało by raz do roku wlać nowy olej, dla spokojności. Lepiej kupić jakiegoś sklepowego EDGE-a taniej i zmienić co roku niż na serwisowym SLX-ie 1,5 czy 2 lata. Jeżeli jeździsz krótkie odcinki, to silnik często się nawet dobrze nie rozgrzewa, olej gęstszy to i mniej go ubywa. Znam przypadek, że przy ostrym piłowaniu w długiej trasie + wysoka temperatura, 330i wypiło 0,5l na około 600km, a brało średnio 1-1,5l na 10000 przy spokojniejszej jeździe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie neguję tego, ze SLX nie jest lepszy od EDGE-a.

EDGE-a kupuję w sklepie na miejscu, i mam jakąś większą wewnętrzną pewność, że ten olej to faktycznie EDGE.

Żeby było śmieszniej to ostatnio 5W30 do swojego diesla kupiłem w bańce 5l w drożej niz w podanym linku kupiłbym SLX-a w bańkach po 1 litr.

Wyznaję zasadę, ze tak jak po wódce nie powinno się o polityce rozmawiać tak o olejach tez lepiej w debaty nie wchodzić , każdy kupuje to co mu serce podpowiada :mrgreen:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

jakub

a jak to jest, czy jako że M54 to 2,2 2,5 i wersja 3.0 czy one wszystkie są z tym problemem spalania/brania oleju? czy tylko ta najmocniejsza wersja 3.0 231KM ?

jak wyczytałem był to problem pierścieni, że byli różni dostawcy. czy te słabsze wersje M54 mają ten sam problem?

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Nie wiem o co chodzi ze zużyciem oleju w M54 i czy występuje w mniejszych silnikach. Mój zużywa ok 0,7 litra na 10000 km.

Zent. Nowoczesny (sztuczny czyli syntetyczny olej) w BMW wymienia sie co dwa lata lub 25 tys km, a jak jeździsz delikatnie to kom pozwoli i 30 tys przejechać.

Opublikowano

zent, myślę, że najważniejsze aby olej spełniał normę producenta - zalecane BMW - Longlife 01 lub nowsza Longlife 04. Ja stosuję u siebie z powodzeniem oleje Longlife 04. Wcześniej Mobil 1 ESP 5W30 (za poradą serwisanta z Bawarii w Warszawie, LL-04) - przez 20 000 km, konsumpcja niezauważalna. Teraz używam Castrol Edge 0W40 (też LL-04), być może subiektywnie, ale nieco lepsza kultura pracy (minimalnie), jak dotąd przez ok. 4 500 km, brak zauważalnej konsumpcji oleju.

Nie każde M54 zużywa dużo oleju :)

PS. Oba oleje polecam z czystym sumieniem :)

Pozdrawiam,

Opublikowano
Mnie tylko zastanawia niekonsekwencja wpisów na stronie castrola gdzie do M54 raz zalecaja 0W/30, a raz 0W/40, np. Z4 od 2003r. :duh: Może na upały lepszy byłby edge 0W/40?

Ja nie jestem inżynierem, ale zastanawia mnie jedna rzecz. O ile w przypadku niskich temperatur zewnętrznych olej ma znaczenie przy rozruchu o tyle w przypadku upałow już chyba nie. Temperatura wewnątrz silnika nawet zimą przewyższa chyba afrykanskie upaly...

Opublikowano

Ja nie jestem inżynierem, ale zastanawia mnie jedna rzecz. O ile w przypadku niskich temperatur zewnętrznych olej ma znaczenie przy rozruchu o tyle w przypadku upałow już chyba nie. Temperatura wewnątrz silnika nawet zimą przewyższa chyba afrykanskie upaly...

Dokładnie, ale xW-30 to nie sa dobre oleje na szybka jazda autostradowa podczas upalnego lata, albo np jazdy na torze.

Olej pod wplywem temperatury traci swoją lepkość a popatrzcie sobie na lepkosc przykladowego 0w-30 i np 5w-50 przy temperaturze 100'C.

W te wakacje, smigajac po lazurowym wybrzezu (autostrady + wąskie drogi pod górkę) w upale Mobil 1 0W-40 świetnie sie sprawdził, ale gdybym mial mieszkac w tym klimacie (miec chalupe w St. Tropez :roll:, ehh...) to raczej lał bym 5w-50.

Te wszystkie oleje typu xW-30 zostały stworzone głównie dla diesli z filtrami cząstek stałych czyli LL-04.

Popatrzcie na LL-01 i LL-98. Praktycznie wszystkie oleje to 5w-40, lub 0w-40...

Ostatnio duża trasę jaką zrobiłem i po Wrocław - Monachium (+ sporo smigania po Monachium i szybka jazda autostrada) - Zermatt (Szwajcaria, dużo podjazdów pod góre). Jak we Wro mialem olej przy max. to w Zermacie zapaliła mi sie zolta kontrolka po wylaczeniu silnika. Ile to moze byc? 1l oleju?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Zapala się jak spadnie do minimum, czyli 1 litr.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Ostatnio duża trasę jaką zrobiłem i po Wrocław - Monachium (+ sporo smigania po Monachium i szybka jazda autostrada) - Zermatt (Szwajcaria, dużo podjazdów pod góre). Jak we Wro mialem olej przy max. to w Zermacie zapaliła mi sie zolta kontrolka po wylaczeniu silnika. Ile to moze byc? 1l oleju?

to masakra kolego, aż tyle, w takim wypadku to chyba jedyny plus że nie trzeba wcale oleju wymieniać, bo przy takich dolewkach to po 15tys. jest cały "wymieniony"

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

to masakra kolego, aż tyle, w takim wypadku to chyba jedyny plus że nie trzeba wcale oleju wymieniać, bo przy takich dolewkach to po 15tys. jest cały "wymieniony"

No wychlał sporo, bo auta nie oszczedzalem, po naprawde stromych gorkach ostro cisnalem wiec taki 1l na 1.5kkm to nie bylo jakos szalenie duzo ;)