Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam u siebie lusterko fotohromatyczne, niestety rozlane :/ Pierwsze moje pytnie to jak je zdemontować?? Mam tez problem z doborem zamiennej części, ponieważ wszystkie na allego są nieco inne od mojego. Gdzie znaleść numer?? Jak je zdemontowac żeby niczego nie urawć i nie połamać??

Opublikowano
z przodu od strony lustra bna dole na środku obudowy jest jakgdyby kontrolka/dioda, na lustrze nie ma "kropki" a czujnik światła umieszczony jest na zewnętrznej obudowie. Lusterko nie posiada alarmu. Co do sciągnięcia nie wiem jak dobrać się do tej plastykowej obudowy. W aucie mam też czujnik deszczu.
Opublikowano

To na dole to czujnik światła wpadającego do kabiny, z tyłu czujnik światła dziennego. Jak tylny łapie mało światła, a przedni dużo, lusterka powinny się zaciemniać.

To tak w kwestii technicznej, bo też nie wiem jak to zdjąć ;) A powinienem, bo u mnie zewnętrzne lusterka ładnie się przyciemniają, a to wewnętrzne przestało i też jest raczej do wymiany.

Opublikowano
Cholera, a jak sprawdzic czy zewnetrzne sie ściemniają? Mam wrażenie ze tak alenie mam pewności :|
Opublikowano
Zakryj palcem tylny czujnik, a w przedni poświeć jakąś latarką, diodą telefonu czy coś. Powinno być widać, jak się elegancko ściemniają po chwili.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

ponawiam temat w kwestii:

Jak zdjąć lusterko?? Pod lusterkiem na uchwycie który mocuje się do szyby jest plastykowa osłona przykrywająca uchwyt i jego ramię oraz czujniki pod n im (czujnik deszczu). Jak rozpiąc tą obudowę żeby nie połamać i żeby dało się to później założyć ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
obejrzyj i powinno być jasne.

pzdr

yaz

Opublikowano
Tego własnie szukałem!!! Dzieki yaz, stawiam pifo a jutro ściągam lusterko!!!
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam koledzy mam takie samo lusterko jak autor postu. No i też mi wylało. Z tego co czytam to każde wylewa. Miałem u Siebie zewnętrzne lusterka fotochromatyczne które też wylały zamieniłem je na zwykłe. Wewnętrzne chciałbym mieć fotochromatyczne. W poprzedniej e39 miałem lusterko z kropką na lusterku które odpowiadało za ściemnianie tylko lusterka wewnętrznego i z nim nie miałem nigdy problemu. Więc pomyślałem, że może poszukam takiego z kropką które się przyciemnia a nie jest tak awaryjne skoro i tak nie używam zewnętrznego przyciemniania. Ale czy będzie pasowało czy muszę kupić takie samo jak miałem ?

http://allegro.pl/bmw-e39-99r-lusterko-wewnetrzne-i6031546061.html o takie mi chodzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup takie, które na tylnej stronie ma czujnik.

Fotochrom działa na zasadzie różnicy natężenia oświetlenia i musi być ta kropka z przodu, o której piszesz, jak i czujnik na tylnej ściance lusterka.

W zasadzie do e39 powinno pasować każde lusterko fotochromatyczne z e46, e38, a nawet z nowszych aut, np. TAKIE.

Koncepcja działania się nie zmieniała. Ja kiedyś do swojej ex e90 wsadziłem fotochrom z e46 i działało.

To które kupiłeś miało więcej przewodów, pewnie dlatego, że obsługiwało jeszcze alarm.

Nie powinno to mieć wpływu na rozmieszczenie w nim przewodów, ale możliwe, że ich kolejność była inna skoro się usmażyło.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A napisz nr części tego lusterka, które usmażyłeś.

Przekonamy się co to za cudak.

pzdr

yaz