Skocz do zawartości

E46 320d Problem z rozruchem przy - 5 pompa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Forumowiczów.Od razu proszę o wyrozumiałość bo tematy podobne są na forum(niestety czas mnie nagli znowu wyjazd 880km.) Moja bunia przez 45 tyś km od zakupu nie miała żadnych kaprysów do wczoraj.Przy temperaturze -5 nie zagadała od razu jak zawsze zrobiłem 3 podejścia odpaliła równo .Następnego dnia rano przekręcam kluczyk cisza nie słyszę pompy progowej,wyłączyłem zapłon 4 razy ruszyła.Komp pokazuje niskie ciśnienie paliwa,uszkodzenie świec 1,2,3.Sterownik na nowy wymieniłem w grudniu 2014 (Beru).Moje pytanie czy przekażnik za schowkiem odpowiada za 2 pompy tą w zbiorniku i progową?Czy mogę przekażnik zamienić na próbę na ten od klaksonu czytałem że są takie same?Gorzej jak się kończy pompa w PL nie ma problemu w DE już gorzej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przekaźniki możesz zamienić, są takie same. Jak nie słychać pompy progowej to jej wina, bo nawet jeśli w baku by zdechła to progową byś słyszał, że pompuje. Wymień przy okazji filtr paliwa. Swoją drogą jak nie grzeją 3 świece to łatwo mu nie jest :wink: jak sterownik masz dobry to wymień wszystkie 4, u mnie były błędy na 2 cylindrach i okazało się na jednym od spalonej świecy a na drugim od sterownika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Witam.Filtr paliwa wymieniłem,mam na nim przejechane 3 tyś km jakieś 2 miesiące temu.Mimo błędu 3 świec bunia odpala bez problemu nawet jak jest poniżej zera(poza przypadkiem gdzie pompa ucichła).Bardziej mnie martwi jak mi całkiem zdechnie na autostradzie :cry2:Oczywiście świece też muszę wymienić wszystkie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zostało Ci nic innego niż zakasać rękawy i do roboty :wink: jedna sobota i świece wymienione, przy okazji porządne czyszczenie kolektora dolotowego i auto ożyje, wymiana pompy to 15 min :cool2: masz kompa z inpa? Możesz jeszcze sprawdzić ciśnienie na szynie cr podczas rozruchu aby potwierdzić pompę, bo raczej podmianka przekaźników nic nie da, tylko stracisz godzinę na demontaż/montaż schowka.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam.Niestety temat powrócił wczoraj było -2 i znowu cisza pompa nie pracuje.Będąc w Pl wymieniłem pompę na ori godzinę przed trasą 880km bo też nie chciała zapalić.Było ok przejechałem na niej tysiąc km zero problemu jest cichsza niż stara.Mam wrażenie że silnik lepiej pracuje.Ale do rzeczy,wytargałem dzisiaj schowek są 3 przekażniki koloru miętowego,zielonego.Czy ten pierwszy z lewej jest od pompy drugi od klimatyzacji trzeci od sygnału?Patrzyłem na Real.OEM ale nie ma tam zaznaczonego przekażnika pomy.Przykładając palec czuć że przekażnik uderza,jednak ciężko dokładnie mi powiedzieć bo cała listwa przenosi a dojście jest tragiczne.Musiałem poskładać wszystko z powrotem bo dzisiaj niedziela i tu gdzie jestem nie mam narzędzi oprócz śrubokręta :D a pasowały by długie szczypce.Czy jest jakaś lepsza opcja wyjęcia tego ustrojstwa?Temp.w granicach zera kable są bardzo sztywne.Jakieś podpowiedzi będe wdzieczny :D :D :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pamiętaj, że zdecydowana większość została już napisana na forum :wink: :search:

viewtopic.php?f=69&t=93473

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak faktycznie w tym wątku jest to opisane już czytałem.Ale kolega jezdzi anglikiem i sam nie podaje kolejności przekażników bo twierdzi że u nas może być inna :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szczerze nie sądzę :) jest chyba temat na bmw-sport i tam widziałem kiedyś schemat z kolejnością przekaźników, poszukaj.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jak masz za niską temperaturę w aucie to nagrzej auto

Temp.w granicach zera kable są bardzo sztywne.

Jak już było napisane zamień przekaźniki miejscami z lewa na prawo ten na środku pozostaw bez zmian , nic nie ryzykujesz a przynajmniej jeden z punktów wyeliminujesz.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.