Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj kupiłem kolektor od e70:):) kompletny z disami

Moja radość trwała do momentu włożenia. Zapalił b. ciężko. Pracuje równo ale wkręca się w obroty b. powoli. Na desce zapalił sie napis "błąd napędu możliwość jazdy z ograniczonymi osiągami"/ Pytanie o to w nowym wątku co do k...wy.

Prosze pomocy. Mam dość. Kocham Beemki i mam pierwszy raz w życiu takie przygody.

Co oznacza błąd napędu. DSC działa, żadne kontrolki się nie świecą.

Może coś źle podpięli. Może ktoś podrzuci schemat elektryczny silnika z przepływką.

Opublikowano
Podobno tak robili, ale jeśliDISA mała i duża jest ze starego, (nowe poszły na zapas na półkę), przepustnica też stara to w zasadzie jaka adaptacja. Zmieniony tylko kawał plastiku.
Opublikowano

a jakie jest oznaczenie na bloku/głowicy u Ciebie i w tym samochodzie co wymontowywałeś nowy kolektor? n52b30??

wymieniałes stary bo był pęknięty ? tak? czy raczej przy pękniętym kolektorze dme nie rozjechał map i teraz przy sprawnym kolektorze przepływ/masa powietrza jest inna i chociażby adaptacja przepływomierza oczywiście disy tez, mimo ze są stare to przy pękniętym (lewym powietrzu) wszystko sie rozjechało i trzeba fabryczne ustawienia ustawic dlatego reset all

moze teraz dostaje za "mało" powietrza i stąd błedy napędu silnika bo jak ssał lewe powietrze to dostawał wiecej powietrza ale mniej z przepływomierza a teraz jak jest szczelny a przepływomierz zasysa mniej powietrza i sterownik inaczej ustawia paliwo stąd ciężki rozruch, (znaczy zasysa dobrą ilosć ale przepływomierz musi być "zresetowany" zeby wiedział ile jest rzeczywiście powietrza

Opublikowano
Pomocy. serwis nie ogarnia. Samochód stoi już 2 tygodnie. Pojawiają się coraz to nowe błędy. Samochód już prawie w ogóle nie jeździ. Błędy abs, dsc, 4x4, wybieraka biegów, nie działa, a jeszcze w piątek działał, brak komunikacji z kilkoma modułami, błąd modułu jakiegoś rozdzielającego napięcie pod deską czy coś takiego. Pisze, że dsc ma zły soft. Silnik zapala ale długo kręci. Pracuje perfekcyjnie, zero błędów od niego. Nie działa PDC, kamera cofania jest czarno biała i bóg jeden wie co jeszcze. Gdzie zaciągnąć, kto ma jakieś sugestie co robić. Jeszcze dwa tygodnie temu do wymiany kolektora śmigał.
Opublikowano
Jak Cię tu pocieszyć :cry2: . Coś Ci musieli skopać jak kasowali błędy, albo zawirusowali Ci niechcący samochód. Z tego co widać w opisie jesteś z centralnej Polski, a tam masz dość dużo warsztatów, które mogą Ci pomóc w ogarnięciu. To nie to co u nas na Pomorzu. Teraz na dniach 18. - 22. jest coś organizowane w Wawie info na forum od kolegi dziqsek
Opublikowano

ACS ogarnął :D :D :D

Uruchomili, skasowali błędy i wzięli mało kasy. Okazało się, że głupi czujnik halla może tak bruździć nawet wtedy gdy nie pokazuje błędów.

Już się bałem o nich że się poddadzą ale dali radę.