Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Kolegów,

dziecko moje stało się posiadaczem wymarzonego 535 ix 2012.

Samochód jest z USA, w kraju od roku.

Carfax dokumentuje zalanie auta.

Nie zapłaciła za pojazd dużo, ale jak to każda igła, auto wymaga lekkiego odgruzowania.

W ASO na diagnostyce wszystko perfekt.

Ale, po diagnostyce u niezależnego badaczy wychodzi że:

- HUD jest-przełącznik też, w specyfikacji auta również, choć nie działa - nie ma go w ustawieniach nawigacji

- dociąganie drzwi w specyfikacji jest- też nie działa

- dziwne są fotele - bo są to komforty z pamięcią, ale brak im regulacji boczków oparć

- ale co mnie martwi najbardziej to falowanie obrotów po uruchomieniu silnika, które znika po zagrzaniu, diagnosta stwierdził, że ze względu na często pojawiające się błędy , Valvetronic został wyłączony

Pytanie moje: czy to będzie kosztowna naprawa?

Oprócz powyższych samochód jeździ poprawnie.

Przez 2 tyg. wymieniliśmy wszystko co się da z mat. eksploatacyjnych, został jeszcze olej w aut. skrzyni biegów.

Samochód ma przebieg 93 tys km, wymieniać czy nie? Bo wg. ASO olej w skrzyni nie wymaga wymiany.

Dziękuję za pomoc i sugestie,

Piotr

Opublikowano

To na co ja moge odpowiedzieć to jedynie: olej w skrzyni wymienić, jak najbardziej (co 100tyś km).

Rozmawiałem z ASO - oni nie wymieniają, olej jest dożywotnio (z tym, że dla Niemca dożywotnio znaczy max 200tyś km) :mad2:

Pozdrawiam

Opublikowano

podobno (!) w USA juz BMW zaleca wymianę w skrzyni

co do reszty pytań dot z wyposażenia na forum jest Kolega z Konstancina spec od elektroniki reanimował topielca BMW z USA i inne "ciekawe" przypadki mogę dać Ci namiary na priv @

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
co mnie martwi najbardziej to falowanie obrotów po uruchomieniu silnika, które znika po zagrzaniu

Może dostaje gdzieś lewe powietrze? Możesz wrzucić film, jak to wygląda?

Opublikowano

Auto po zalaniu to da sie naprawic.........

dla siebie drozej, dłużej i lepiej

na handel sorry ale na cuda nie licz

1. Pytanie jak byl zalany czy tylko podlany i np. byla woda na dywanikach

2. Jak caly to moze byc ze komputer zalany lub zwarcie w instalacji powstało np. przy suszeniu

3. Auta z USA nie maja dobrej opinii co nie oznacza ze można znależć dobry egzemplarz

4. Siedzenia inne oznacza......sorry ze byla podmianka albo sa dobrze wysuszone i dają mnóstwo błędów. W siedzeniach masz maty zajetosci, poduszki itd

5. Jedz do magika co zobaczy co cyce powyłaczali w ASO tego nie zobacza bo poprostu..........nie ogarniają tematu

6. Jesli nie wiedzialeś ze zalany prawnik i zwrot auta za zwrot kasy

7. Olej w skrzyni wymień, koniecznie - jesli auto zostawiasz dla siebie

Nie wiem czy pomogłem ale pewnie nawet nie pocieszyłem.....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz silownik od zmiennych faz rozrzadu. Jest miedzy 2 a 3 cylindrem liczac od przodu auta. Niech koles od diagnozy poda jakie sa bledy-kody i wrzuc je tutaj.
Krzysztof
Opublikowano

Wielkie dzięki Kolegom za cenne rady.

Auto trafiło właśnie do Konstancina, gdzie po kolei;

- włączony został Valvetronic- silnik na zimno juz pracuje równiutko, czort wie dlaczego go wyłączono??

- SoftClose- są jeszcze sprawdzane, ale póki co sa wykodowane( może zamki, a może coś jeszcze)

- muszę wymienić zegary( 1500 zł) na rozszerzone, bo te obecne nie mają wyjścia na HeadUp, ponadto brak jest kabla łączącego HUD z licznikiem - konieczność zakupu( cena w ASO około 700 zł)

- zastanawiam sie nad upgrade'm zegarów do najnowszych ledowych , ale cena przeraża tj. ok 3500-4000 zł - co radzicie...

- na razie nie wiemy czy rzutnik HUD działa, do sprawdzenia konieczne zegary i ten nieszczęsny przewód.

Wniosek z tego , że auto było ewidentnie szykowane na handel, ale dziwi mnie tylko, żę poprzedni użytkownik nie zwrócił na te braki uwagi...

Opisze wkrótce jak wybrnęliśmy z opresji.

Pozdrawiam ,

Piotr

Opublikowano

Jesli ten co od niego kupiles sprowadzil sam to auto, to uwierz mi ale dobrze wiedział co sprzedawał. Śmiem przypuszczać że udawał nieznającego sie na samochodach :mrgreen: a na technice to już wogóle....

Jesli go kupił od kogoś i tego nie zrobił to go temat przerósł lub nie ogarniał go finansowo lub nieprzeszkadzało, w co wątpie

Jednym słowem życze powodzenia w naprawie (poprawkach) :D