Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Hej, od niedawna jestem posiadaczką bmw 130i, niestety mam problem z samochodem i za bardzo nikt nie wie o co chodzi. Problem polega na tym ze auto na zimnym silniku jedzie normalnie do 6 tys obr. Potem jest szarpniecie jakby zadlawienie i wyświetlają mi się błędy (dodam zdjęcie na koniec) i autko wchodzi w tryb awaryjny. Przy normalnej jeździe wszystko jest ok dopóki nie przejade np 50km wtedy to samo dzieje się przy delikatnej jeździe i obrotach 2.5 tys. Wie ktoś z was gdzie może leżeć problem? Na koputerze pokazało kilka błędów z czujników i z rozrzadu. Mechanik bez zawahania powiedzial ze rozrzad do wymiany ale według mnie chce mnie naciągnąć na koszty (2 tys zl) zresztą gdyby to było to byłoby słychać lancuch? Może to być np przepływomierz? Z góry dzięki za rady i pozdrawiam Agata. :mad2: http://s5.ifotos.pl/img/IMG0944JP_srxwrhx.jpg Edytowane przez Agaciaa
Opublikowano
Nie kręcę tak cały czas to był po prostu test ;) Myślisz, że automat? Ale biegi zmienia płynie bez szarpniecie poza tym na postoju tez się to dzieje z tym ze nie wychodzą błędy a tylko obroty skaczą minimalnie i nie idą dalej jak ponad 6 tys.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nikt z nas nie wie gdzie moze lezec problem...

Nawet nikt Ci nie moze wskazac drogi do szukania usterki bo opisujesz skutki czyli to co sie dzieje z autem i ze byl odczyt komputera ale o kodach bledow nic nie mowisz a tam pewnie bedzie przyczyna...

Na forum jest duzo kumatych ludzi ale kody bledow to podstawa...

Co do rozrzadu to nie ma recepty bo dozywotnie rozrzady to juz legenda

Opublikowano
Jutro napisze wam dokładnie jakie błędy odczytał komputer, a z tych co pamiętam na teraz to: błędny odczyt temperatury, czujnik położenia wału, rozrzad, i zła mieszanka paliwowa.
Opublikowano

Zmien mechanika lub podaj miasto to pokierujemy ciebie do wlasciwego warsztatu.

Awaria silnika jest wtedy gdy on nie pracuje a ty masz jedynie usterke do usuniecia co jest optymistyczne ze strony kosztow.

MADE IN PRL
Opublikowano

Takie błędy podał mi mechanik:

2F9A Czujnik temperatury zewnętrznej błąd sygnału

2A82 zawór elektromagnetyczny VANOS wałek rozrządu wlotu zablokowane mechanicznie.

2A96 czujnik wału korbowego prawdopodobieństwo usterki pojedynczego zęba.

2A97 czujnik wału korbowego błąd czasowy sygnału.

2A2E Mieszanka za uboga za bogata rząd 1

2A2F mieszanka za bogata i za uboga rząd 2

Mieszkam w Sosnowcu :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Teraz mozna Ci cos zasugerowac...

Pierwsze posluchaj Kumatego Wujka bo twoj mechanik leci chyba na renomie ojca i mowi Ci to co chce Ci powiedziec...

Z tych symboli bledow nikt nic nie rozszyfruje bo nie ma takich oznaczen w ksiazce kodow...kod bledu to litera(B,C lubP) oraz cztery cyfry...

Czujnik temp zewnetrznej odpowiada za wyswietlenie na wyswietlaczu temp na polu...

Na podstawie opisow tych bledow zrob porzadek z vanosem czyli wymien go bo reszta bledow moze byc nastepstwem jego pracy...

Daj znac na jak dalej sie tocza losy naprawy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale nie masz takiego bledu

Kiedys w oplu mialem identyczne objawy i blad czujnika polozenia walu.kupilem na zlomie dalej usterka kupilem w sklepie dalej usterka pozyczylem od kolegi dalej usterka

Pojechalem do elektryka i ta sama diagnoza gdy mu powiedzialem ze mam trzy czujniki w bagazniku sprawdzil czujnik oscyloskopem i sie okazalo ze czujnik byl dobry lecz mial obciety sygnal bo kolo pasowe bylo skrzywione i auto jechalo max 110km/godz

Czasem komputer pokazuje usterke a przyczyna jest zupelnie inna ale wiedomo gdzie rece wsadzic i trzeba zaczac od tego co komp pokazal...