Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wymieniałem dziś termostat i płyn chłodzenia przy okazji. Podczas spuszczania płynu zauważyłem, że jest on zmieszany z olejem (była to pierwsza wymiana odkąd kupiłem auto). Typowych objawów dla pękniętej uszczelki pod głowicą nie mam. Auto nie kopci, olej na bagnecie wygląda normalnie, przewody od chłodzenia nie są nabrzmiałe, ze zbiorniczka nie lecą bombelki, temperatura silnika jak i moc są takie jakie mają być. Układu chłodzenia nie wypłukałem, po prostu zalałem nowym płynem i obecność oleju dalej w nim jest lecz dużo mniejsza ale po tym nic nie stwierdzę. Czy olej do układu chłodzenia może dostać się w inny sposób niż przez uszczelkę ? Może przez chłodnicę oleju wspomagania ? Ubytek płynu chłodniczego jest praktycznie zerowy. Od kupna auta i w tym przejechaniu ok 7 tys km dolałem może 200ml. Może to po prostu syf pozostawiony po poprzednim właścicielu ? Choć przyznam, że wcześniej nie widziałem oleju w płynie chłodzącym, a zaglądałem do zbiorniczka od czasu do czasu w celach kontrolnych. Co sądzicie ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
MAsz pewność , że to olej?
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Kiedy płyn ściekał włożyłem pod strumień rękę i był on bardzo tłusty. Co prawda płyn spuszczałem do brudnej od ATFa miski ale fakt, że płyn chłodniczy nie powinien być tłusty. Dodam jeszcze, że auto przez kilka miesięcy (wiosna, lato) było użytkowane cały czas na krótkie dystanse (ok 1,5 km) i sporadycznie na dystans 30km w jedną stronę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Płyn chłodniczy ma jakąś taką dziwną lepkość, ja bym właśnie powiedział, że jest tłusty..

Jak u siebie pompę wymieniałem przy odpowietrzaniu prawie zszedłem na zawał - coś połyskującego mi z odpowietrzników zaczęło cieknąć razem z płynem. Dopiero po chwili sobie uświadomiłem, że oring pompy z braku laku pastą miedzianą posmarowałem, bo nie dało się tego dziadostwa w blok inaczej upchnąć ;)

Opublikowano
Płyn chłodniczy na swój sposób jest tłusty. Kiedyś pomyliłem płyn do spryskiwaczy z petrygo. Miałem tak ujeb... szybę (tłustą), że nie szło niczym umyć. Dopiero polerowanie szyby załatwiło sprawę.
Opublikowano
Uspokoiliscie mnie :D a czy olej wspomagania mógł się jakoś zmieszać z płynem ? Chlodnica oleju jest połączona jakoś z układem chłodzenia? Jak to wygląda ? Próbowałem dojść do tego na schematach z realOEM ale nie bardzo widać.
Opublikowano
nie nie mógł jest to osobny obwód. Chłodnica wspomagania jest na osobnym obwodzie i chłodzi tylko olej. Tak samo ma osobny obwód skrzynia biegów(automat). Według mnie wszystko u Cb w porządku. Sam jak kupiłem auto wymieniałem płyn też nie byłem zachwycony bo dziwnie wyglądał. Ale teraz już jest ok ;)