Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Samochód jeździ normalnie, skrzynia zmienia biegi bez problemów, a wskazówka od obrotów minimalnie dra na wolnych obrotach. Czym to może być spowodowane? Prośba o opinie - na kompie u mechanika brak błędów.

Edytowane przez homerinio7
Opublikowano
Powiesz mechanikowi to będzie wiedział o co chodzi jak kumaty. Adaptacja czyli zresetowanie starych ustawień i zaadoptowanie fabrycznych ponownie ( m.in przepustnicy , valvetronica jak masz itp.) . Od tego bym zaczął.
Opublikowano
Bez kompa będzie ciężko chyba, ale niech wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie. Jest ogólny reset ustawień w menu zegarów ale nie wiem czy on się tyczy także ustawień silnika (znajdziesz na YouTubie).
Opublikowano
Może spróbuj wyczyścić separator oleju ODMĘ :cool2:
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano

Widzę, że kolega - poeta :)

Wskazówka to napewno z zimna drga - pogoda taka, że psa by z budy nie wygonił, to się wcale nie dziwię ;)

A tak na serio, to na wyższych obrotach się nie trzęsie, obroty nie falują?

Opublikowano

Nawet nie zauważyłem tego rymu :P

W czasie jazdy jest zupełnie normalnie, nie wpływa to w żaden sposób na działanie czy zmianę biegów - w zasadzie ta wskazówka tylko drga, nie odczuwam jak na razie nic dziwnego, ale chyba tak nie powinno być.

PS. w czasie jazdy na wyższych obrotach ciężko zauważyć czy ma takie drgania bo przecież cały czas wskazówka się porusza w czasie jazdy, raz je dostrzegam raz nie, ale tak jak mówie bez wpływu na działanie silnika.

Opublikowano

warto kupic kabel, zwroci ci sie po p2 wizytach na komp.

BMW ma inpe i disa i mozesz sam diagnozowac auto tak samo jak serwisie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
skąd dokładnie jesteś?? sprawdzałeś cewki i świece? Czasami pomaga zmiana oprogramowania. Możesz podjechać jak jesteś z okolic Poznania to ci pomogę.
Opublikowano

Z Mińska Mazowieckiego :(

Ostatnio mechanik mi poresetował komputerem układy (jakimś ogólnym) i nic się nie zmieniło - jeszcze wyskoczył błąd kontroli trakcji i nie mógł skasować, skasowałem

dopiero INPĄ.

Świece i filtry były wymienione - bez zmian. Cewki się da sprawdzić czy tylko wymiana? Zmiana oprogramowania ?

Generalnie nie wpływa to na pracę silnika, ale mnie to irytuję.

Opublikowano
Z Mińska Mazowieckiego :(

Ostatnio mechanik mi poresetował komputerem układy (jakimś ogólnym) i nic się nie zmieniło - jeszcze wyskoczył błąd kontroli trakcji i nie mógł skasować, skasowałem

dopiero INPĄ.

Świece i filtry były wymienione - bez zmian. Cewki się da sprawdzić czy tylko wymiana? Zmiana oprogramowania ?

Generalnie nie wpływa to na pracę silnika, ale mnie to irytuję.

Tak wgranie nowszego (aktualnego) nie zawsze, ale czasami pomaga taki zabieg. Błędy z czytywałeś wszędzie? Skrzynia biegów silnik?

Opublikowano

Witam. Ja mam taki problem ze jak puszcze pedał gazu to obroty silnika dość mocno faluja że aż rusza całym autem. Miał ktoś coś takiego, czy to konwerter skrzyni? Poniżej zamieszczam film.

https://youtu.be/AJl9wgw4Q24