Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam zamiar kupić jednak e46 3.0D ale jest w automacie naczytałem sie ze te skrzynie nie nalezą do najlepszych a koszt regeneracji w okolicach 6 tys czy to prawda czy mit ??
Opublikowano
Ok zapytam inaczej ktoś jeździ 3.0 w automacie po 2002r jakie sa ceny wymiany oleju to będzie mój pierwszy automat proszę o radę czy jest kosztowny w razie regeneracji u co ile km taka skrzynka wytrzymuje bez szaleństw na drodze przy normalnym użytkowaniu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kup auto ze sprawną całkowicie skrzynią, wymień olej i powinna chodzić bez problemów. Regenerować się nie opłaca, bo mało który "fachowiec" to zrobi tak, że będzie chodziła jak fabryczna. Lepiej poszukać używanej sprawnej.
Opublikowano

witam.

mam taki w automacie tylko w x-ie. Jak nie kupisz już padniętej to będziesz zadowolony. Ja u siebie wymieniałem konwerter,

koszt 760zł plus filtr,olej i robocizna. Kupuj olej oryginalny texaco koszt 1l to 23zł. Nie dawaj się naciągnąc na jakies inne nowsze oleje po 70zł. texaco szedł na pierwszy montaż. Skrzynia jest bezproblemowa. Też się obawiałem szukałem dziury w całym a trzeci rok bez zastrzeżeń. Jak kupisz sprawną to będzie spokój.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie. Problem z tymi skrzyniami polega głównie na tym, że BMW nie zalecało wymiany oleju. Te same skrzynie w autach koncernu GM miały zalecaną wymianę co 60 tys. km. i pracują bez większych problemów nawet we większych autach niż beemki. Skoro na tym samym, starym oleju BMW jeżdżą kilkanaście lat i kilkaset tys.km to jak mają się nie psuć???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedyna lipa z tymi skrzyniami to spalanie o jakies 2 litry większe niż w manualu. Poza tym wygoda i przyjemność. Jeżdżę 2 litrowym kopciuchem z tą skrzynią od ponad 4 lat i wszystko jest ok. Olej wymieniłem od razu po zakupie na taki jak kolega wyżej zalecał oraz zmieniłem soft na nowszy. Polecam.
Opublikowano
Jedyna lipa z tymi skrzyniami to spalanie o jakies 2 litry większe niż w manualu. Poza tym wygoda i przyjemność. Jeżdżę 2 litrowym kopciuchem z tą skrzynią od ponad 4 lat i wszystko jest ok. Olej wymieniłem od razu po zakupie na taki jak kolega wyżej zalecał oraz zmieniłem soft na nowszy. Polecam.

Ten sam silnik, też automat - o jakim większym spalaniu mówisz? U mnie w trasie pali ~5litrów, człapiąc się po mieście 7-7,5l czasem.

Chcesz mi powiedzieć, że 2.0 w manualu pali 2 litry mniej? ;)

+1 do kup sprawną skrzynię i będziesz zadowolony (piszę to jako wieloletni przeciwnik automatów :P )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, że w mieście pali więcej. Kwestia jak często skrzynia pracuje przy niskich biegach bez lockup'a, czyli poprzez sprzęgło hydrokinetyczne, na którym powstają gigantyczne straty mocy. To niestety jest skrzynia dość stara konstrukcyjnie, a co za tym idzie i mało ekonomiczna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tornwald84 po moim mieście spalanie wychodzi mi między 9-10 litrów. Robię dziennie koło 30km. Krótkie odcinki po centrum. Nie ma długich prostych. Twoje spalanie to chyba jest po trójmieście i lecisz z sopotu do gdańska:) Na 7 litrów po typowym mieście nie ma szans ta skrzynia, chyba, że masz coś zepsute i ci za mało pali:). Spalanie według danych katalogowych miasto:

skrzynia manualna

7,8 l/100km

skrzynia automatyczna

9,7 l/100km

Czytaj więcej na: http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/bmw/seria-3/e46/touring/silnik-diesla-320-d-150km-2001-2006/#ixzz3qX5zEX76

A trasa to już inna bajka. Jak lece do 120 km/h to 5 litrów będzie. Ale że rzadko tak wolno jeżdżę więc mam koło 6 literków. Maks na zbiorniku zrobiłem 1078 km z tego co pamiętam.

Co do tematu to też byłem wielkim przeciwnikiem automatów, ale potrzebowałem szybko auta i to się trafiło, więc wziąłem. Następne też będę szukał w automacie. Wygoda masakryczna.

Opublikowano

witam.

Mi spala po Zakopanem w lecie około 13l. Tylko u nas same górki. Odcinki po 3km i postój. Ale doszedłem też do 15litrów.

pozdrawiam.