Skocz do zawartości

Bmw 540i check enigne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Jak wiadomo w bmw e39 540i są 4 sondy,2 przed katem,2 za katem.Ja katy usunelem tzw jak kupilem juz ich nie było no i pali sie caly czas kontrolka check engine,wiadome czemu;)

no i moje takie pytanie czy mozna to jakos zrobic zeby sie nie palila? a jesli sie pali to ma to jakis wpływ na jazde? wieksze zuzycie paliwa czy cos innego ? Jesli ktos mial do czynienia z tym silnikiem prosze o odpowiedz :)

Dziekuje,pozdrawiam zycze miłego dnia.

Opublikowano

Zmień temat, bo jest zbyt ogólny.

Musisz założyć tzw. emulator dla sond za katem. To taka przejściówka oddalająca sondę od wydechu, co powoduje, że nie jest w stanie ocenić pracy katalizatora i w ten sposób nie wywala błędu. Koszt kilkadziesiąt złotych.

O ile mi wiadomo sondy za katem nie wpływają na pracę silnika, a pilnują czy katalizator prawidłowo pracuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
emulacja sondy za katami to taka która podaje stałą wartość elektryczną jakiej potrzebuje sterownik do nie zapalania kontroli check, a taką generuje emulator z płynną wartością którą trzeba ustawić, bądź stały rezystor z kondensatorem, który spełnia te wartości, odsunięcie sond powoduje mniejszą ich wrażliwość na odczyt spalin, ale prawda jest taka że cały czas ją czytają, jak zrobisz to dobrze będzie dobrze, jak nie, check będzie się nadal zapalał