Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak jest z trzymaniem mocy w tym silniku? Ostatnio postanowiłem sprawdzić przyspieszenie. Dość prymitywną metodą pasażer siedział obok ze stoperem. Po 3 próbach wynik ok 8,4s katalogowo powinno być 6,5. W normalnej jeździe nie odczuwam braku mocy auto wydaję mi się, że jeździ normalnie. Coś jest z moim autem czy po prostu ta metoda sprawdzania jest mało dokładna?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sprinter to nie jest, ciężka furka i śrubowanie jej czy modyfikacje chyba warto odpuścić

to co mogę napisać to robiłem test sprawnościowy niedawno z V8 i szły łeb w łeb, mimo że V12 legitymuje się nieco większą mocą

super samochody, V12 idzie mocniej z dołu, i kultura pracy niespotykana w obecnych autach

swoją drogą mam taki samochód do sprzedania, gdyby ktoś szukał, nieoszukanej V12..

Opublikowano
Jak jest z trzymaniem mocy w tym silniku? Ostatnio postanowiłem sprawdzić przyspieszenie. Dość prymitywną metodą pasażer siedział obok ze stoperem. Po 3 próbach wynik ok 8,4s katalogowo powinno być 6,5. W normalnej jeździe nie odczuwam braku mocy auto wydaję mi się, że jeździ normalnie. Coś jest z moim autem czy po prostu ta metoda sprawdzania jest mało dokładna?

Metoda niedokładna - to raz, a dwa - może nie trzymać mocy z różnych powodów: przepływki, cewki, świece, zapchane katy (!!!), stare filtry, opory w przeniesieniu napędu, zużyty konwerter skrzyni...

Jeśli chodzi o metodę, to lepiej testować przyspieszenie 100-200kmh i porównać z katalogiem. Nie znam V12, ale V8 (w E39) powinno być 16-18sek dla automatów i 14sek dla manuali.

Opublikowano
Nie twierdze, że moje auto nie trzyma mocy. Ogólnie nie narzekam na brak mocy tylko zastanawiało mnie czemu taka różnica była w przyspieszeniu do wartości katalogowych. Ale to pewnie przez ten niedokładny pomiar. Jedyna opcja chyba jechać na hamownie i tam dokładnie sprawdzić jaką dysponuje mocą. Ktoś hamował po latach użytkowania m73 czy trzyma wartości katalogowe?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niewiele jest V12, a już testerów tego modelu tym bardziej, hamowałem kiedyś E39 540 zaraz po mnie wjechała E34 M5, okazała się słabsza