Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poczytałem wątki o xenonach jednak chciałbym zasięgnąć Waszej opinii.

Czy zdarza się że ktoś woli H7 od xenonów?

Mam 520d w której montowane są seryjnie bixenony. Są spryskiwacze i pozycjonowanie świateł a żarówki żółtawe i niezbyt jasne…?

Może poprzedni właściciel wolał takie a może chciał przyoszczędzić?

Czy mogę bez problemów zamienić żarówki?

Dzięki & pozdrawiam

Opublikowano

Czy zdarza się że ktoś woli H7 od xenonów?

Mam 520d w której montowane są seryjnie bixenony. Są spryskiwacze i pozycjonowanie świateł a żarówki żółtawe i niezbyt jasne…?

Może poprzedni właściciel wolał takie a może chciał przyoszczędzić?

Czy mogę bez problemów zamienić żarówki?

Dzięki & pozdrawiam

Zdarza się.

żarówki żółte bo pewnie żarówki 4300K , porada- zmień na 6000K

Raczej chciał przyoszczędzić

Zamienić żarówki ale na jakie ?

Reflektory Samochodowe-SpawaniePlastików
Opublikowano

Faktycznie ja muszę mieć 4300K wyglądają tak samo

6000 to to co miałem w crv i się przyzwyczaiłem

Czy jest różnica jakiej firmy żarówki zainstaluję?

Wielkie dzięki!!!!

Opublikowano

Czy jest różnica jakiej firmy żarówki zainstaluję?

Przy wymianie Żarówek kierujemy się :

-aby były Nowe Oryginalne Osram/Philips

-wymieniamy żarówki parami(i tej samej firmy)

-montujemy je prawidłowo.

Opublikowano

Wielkie dzieki za info !!!

Zakupię i dam w dobre ręce do zamontowania:)

Przy okazji zapytam o ringi.

Na ulicach widuję bmw jeżdżące tylko na jasnych ringach.

Jak włączę swoje /pozycja postojowe/ to świecą ale nie tak jak tamte:)

Zapewne to inna technologia?

Pozdrawiam

Opublikowano

Przy okazji zapytam o ringi.

Na ulicach widuję bmw jeżdżące tylko na jasnych ringach.

Jak włączę swoje /pozycja postojowe/ to świecą ale nie tak jak tamte:)

Pozdrawiam

LED MARKERY - żarówki "dające" białe światło w ringach.

Tematów na forum wiele, proponuję poszukać, jeden link poniżej do poczytania i zapoznania się z tym tematem.

viewtopic.php?f=73&t=172916

Opublikowano

Ty poprostu nie masz xenonów, masz zwykłe żarówki h7. Więc nie kupuj palników xenonowych bo ich nie założysz. Palnik 4300k ma biała barwę z niebieską poświatą, i jest najskuteczniejszy, im wyższa barwa tym gorsza widoczność.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
Kamiloo ma rację. Nawet BMW teraz sprzedaje (można kupić w ASO) 'stuningowane' palniki (2 rodzaje), ale jasno stwierdza przy tym, że jedne są po to, żeby wyglądać, a drugie po to, żeby dobrze świeciły - i one mają właśnie 4.300K.
Opublikowano

Panowie,

Nie sądzicie, ze trochę mylicie pojęcia? w jednostce K określamy wyłącznie TEMPERATURĘ BARWY światła (czyli, czy bardziej świeci jak światło dzienne ciepłe, czy zimne niebieskie). Miara strumienia świetlnego wyrażana jest w Lumenach, a to zupełnie coś innego ;)

Opublikowano

Powiem szczerze że zgłupiałem

Byłem w Inchape i miły pan z nr VIN zrobił mi listing co sam ma

Wyszło że są biksenony…

Po włączeniu silnika /pozycja świateł auto/ światła się pozycjonują góra/dół

Ale… nie mogę uruchomić spryskiwaczy świateł!!!???

Grzebałem w instrukcji samochodu na wyświetlaczu

Wprowadzam spryskiwacze - spryskiwacze reflektorów i…. przechodzi na temat …wycieraczki!!!???

Być może faktycznie nie mam ksenonów ani nawet spryskiwaczy tylko zaślepki:(

Być może były ale ..ktoś je wydłubał?:)

Aż serce zabolało:)))

Opublikowano
Xenon poznasz po tym, że zapala się momentalnie- to lampa wyładowcza, coś jak w łampie błyskowej. Po chwili trochę zmienia barwę ale sam zapłon jest błyskawiczny. Natomiast żarówka chwilkę się rozżarza i też dłużej gaśnie. Łatwo te różnice wychwycić. Jeżeli masz zużyte lampy xenonowe to świecą na różowo fioletowy odcień. Niektóre lampy xenonowe np. GeneralElectric święcą faktycznie bardziej żółtawo. Jak Koledzy zauważyli - temperaturę 4300K uznaje się za najskuteczniejszą. Pomimo, że różni producenci podają zwykle te same parametry (np strumień świetlny) to różnice bywają widoczne. Spryskiwacz lamp działa raz na kilka razy i tylko jak masz włączone światła mijania. A zaślepkę w zderzaku możesz delikatnie odchylić i zajrzeć czy coś tam jest.
Opublikowano
Jeśli masz poziomowanie to na pewno masz xenony. Jeśli chodzi o żarówki to skoro świecą Ci na żółto to pewnie masz w okolicach 4000K - rzadko spotykane ale są. W tej chwili mam zamontowane 5500K Osram Cool Blue intensywnie - są mega ! Śmiało mogę polecić.. na prawdę biała zimna barwa.
Opublikowano
Panowie,

Nie sądzicie, ze trochę mylicie pojęcia? w jednostce K określamy wyłącznie TEMPERATURĘ BARWY światła (czyli, czy bardziej świeci jak światło dzienne ciepłe, czy zimne niebieskie). Miara strumienia świetlnego wyrażana jest w Lumenach, a to zupełnie coś innego ;)

Zgadza się - miara czy też bardziej łopatologicznie mówiąc ilość - oczywiście tak, ale temperatura barwy ma wpływ na przenikalność w deszczu i mgle; te o wyższej temperaturze wyglądają ciekawiej, lecz mają trochę gorsze parametry, kiedy coś oprócz powietrza czai się w powietrzu :)

Dlatego kiedyś były tak popularne (a niektórych krajach obowiązkowe) żółte reflektory. Potem, jak liczba lumenów wzrastała, odchodzono od tego, bo teraz nawet białe czy wręcz niebieskawo-zimne światło (patrz: ledy) ma wystarczającą moc, żeby się przebić przez H2O

Co ciekawe - jak się spojrzy w parametry techniczne palników, to większość i tak ma siłę strumienia świetlnego 3.200 lm, bez względu na to, czy są normalne, czy "+50%" albo "ultra-look-cool" (przynajmniej tak podaje Philips i Osram)

Opublikowano

Przy jeździe w deszczu na pewno bardziej docenicie skuteczność świecenia niż kolor, żarówki 6000k mają może i tyle samo lumenów co te standardowe, ale różnica w jakości światła jest jednak zauważalna. Aha i żarówki 4300k nie są żółte, świecą białym światłem z niebieską poświatą, więc jeśli komuś xenon świeci na żółto ( nawet 4300k ) to możliwe ze ma wypalony odblyśnik

Pzdr

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

Opublikowano

Wymieniałem kiedyś odbłyśniki, co prawda w innym aucie ale po zamontowaniu nowych i odpaleniu ich w nocy aż mnie oślepiło, w porównaniu do tego co było, to jakby się przesiąść ze świeczek na xenon :D

Nie wiem czy w F-kach tak się wypalają odbłyśniki, ale możliwe że tak masz i dlatego tak świecą.

A tak w ogóle to odbłyśniki są metalowe czy plastikowe? bo jeśli metalowe to się tak szybko nie wypalają.

Opublikowano
Przed chwilą obmacałem f10 sąsiada w garażu. Wersja na pewno bardziej luksusowa /skóry, connected drive/ i zapewne nowsza. I niestety chyba złe wieści. U niego zaślepki pod spryskiwaczami xenonów leciutko się otwierają i widać spryskiwacze, u mnie nie mogę otworzyć więc zapewne same zaślepki :( Także w głównej lampie kierunkowskaz składa się z wielu pomarańczowych diód - u mnie żarówka…. Ale jest poziomowanie! Czy to jest mechanizm w lampie czy poza? Mało tego w instrukcji obsługi na wyświetlaczu pokazuje żarówkę H7. Seryjnie samochody sprzedawane są z xenonami więc chyba ktoś coś grzebaL?
Opublikowano

Podaj Vin to zobaczymy czy miałeś fabrycznie xenon. Prawdopodobnie mylisz poziomowanie z testem silników od regulacji świateł.

Pzdr

Opublikowano

Nie masz xenonów fabrycznie.

Pzdr

Opublikowano

No to niepewność rozwiana:(

Kolega powiedział że są zestawy xenon które się podłącza do kostki na H7 i działa

Generalnie światła mijania wg mnie kiepsko świecą.

Widziałem na olx noewe lampy cena zabija prawie 9kpln!:(

Opublikowano
Jeśli ktoś zamontował zestaw, i źle to świeci to prawdopodobnie są do regeneracji odbłyśniki soczewek, Proponuję regenerować lub wymienić soczewki , wrócić do serii kupić dobre żarówki a będzie Pan zadowolony , a jeśli chcę Pan oryginalne bi-xenony to mogę też taka pracę podjąć , wymiana soczewki na oryginalną + oryginalną przetwornicę i żarówkę , Wszystko do obmówienia na pw, zapraszam