Skocz do zawartości

[E61 520d 163km] Bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po przejechaniu 10 tysi dostałem komunikat że niski poziom oleju i ze tzreba dolać 1l

Jakieś 4 miesiace temu dolałem jakieś 0,5 l czyli razem 1,5l przez 10 tysi

Ogkreciłem waż od dolotu i poleciało troszke oleju - nie dużo

Auto użytkuje głownie w miescie 75% miasto 25% trasa

Teraz pytanie, czy to jest w normie ?

Wiem że ogolnie są silniki co biota 1l na 1000km ale czy ten silnik tak ma czy lepiej zainteresować sie tematem ?

PZdr

Opublikowano

U mnie tez po odpieciu weza od ic polecalo troche oleju i wydaje mi sie ze wiecej niz na poczatku jak kupilem auto do tego autko zaczelo brac coraz wiecej oleju ale tak dziwnie tzn uznal bym ze moze mi sie wydaje ale juz 2-gi raz mam tak a mianowicie:

Pierwsza wymiana do 5000 mil autko nie wzielo mi na gram oleju. Podczas powrotu z PL do UK zauważyłem ubytek ale ostro cisnelem w DE wiec stwierdzilem ze to moze byc powod, zrobilem dolewke (ok 0,5l) i jezdzilem jeszcze ze 2k. Podczas ponownego sprawdzania okazalo sie ze znow brakuje wiec pozmyslalem "turbo - trzeba bedzie regenerowac". No ale nic juz nie dolewalem tylko stwierdzielm ze wymienie wczesniej olej.

Druga wymiana i znowu podobna sytuacja, do ok 5000 mil od wymiany praktycznie nic nie wzielo a teraz znowu trzeba bylo zrobic dolewke (0,5l) i ledwo jak zrobilem ok 1000 mil znowu brakuje mysle ze jeszcze jeden 1000 i bedzie minimum.

Niewiem co moze byc przyczyna tak dziwnego brania oleju bo wg mnie to albo bierze rownowmiernie albo wcale

Tak jak pisalem wczeniej wydaje mi sie ze w rurze od IC jest wiecej oleju nic na poczatku wiec moze faktycznie turbo pada ale czemu tak dziwnie bierze olej??

Odma wymieniona, autko nie kopci na bialo/niebiesko

Hmm moze korek od michy zle zakrecili ostatnio??

ps

pierwszy raz byl olej Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 XTL 5W-30

a teraz jest Valvoline SynPower Xtreme MST C3 5W-30

i wydaje mi sie ze na tym pierwszm autko lepiej chodzilo i dopiero po ok 2k mil olej stal sie czarny

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

i wydaje mi sie ze na tym pierwszm autko lepiej chodzilo i dopiero po ok 2k mil olej stal sie czarny

jeśli dany olej szybciej robi się czarny od innego to znaczy że lepiej, szybciej wiąże ze sobą cząstki sadzy (lepiej utrzymuje silnik w czystości).

Opublikowano

jeśli dany olej szybciej robi się czarny od innego to znaczy że lepiej, szybciej wiąże ze sobą cząstki sadzy (lepiej utrzymuje silnik w czystości).

A to tego nie wiedziałem

Tylko dlaczego dopiero po 5k było widać wyraźny ubytek oleju a po dolewce i przejechaniu ok 2k spadło do tego samego poziomu co wcześniej?? I to 2x ten sam numer

Dziwne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A to tego nie wiedziałem

Tylko dlaczego dopiero po 5k było widać wyraźny ubytek oleju a po dolewce i przejechaniu ok 2k spadło do tego samego poziomu co wcześniej?? I to 2x ten sam numer

Dziwne

Może warto spróbować wymienić odmę pod warunkiem że jeszcze tego nie robiłeś.

Opublikowano
Ja dolewam ze 2,5 litra na 10 tys. ale ponoc przy silniku m54 to norma, nawet sie w niemieckim aso pytalem czy to normalne, to mi powiedzilei ze jak sie kreci wyzej obroty to bierze olej
Opublikowano

2,5l to juz wg sporo. Ja mysle ze ok 1l na 10000 km to jest jeszcze znosnie

Ja u siebie chyba zajme sie podciekajacym turbem (ktore i tak ma juz delikatny luz na wirniku) ale mam pytanie bo do nastepnej wymiany zostalo mi ok 2000 mil, wiec czy jezeli poziom oleju spadnie mi do min to czy moge zamiast Valvo synpower 5w30 na dolewke uzyc castrola edge 0w30 ktory zalega w moim garazu. Dostalem 1 literek za free od kolegi ktory takze zmienil olej na inny i szkoda zeby sie zmarnowal