Skocz do zawartości

E46 320 d 110kW 2003r gaśnie podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jestem szcześliwym posiadaczem BMW E46 320 d z silnikiem M47 z 2003 roku. W ostatni weekend podczas jazdy ( dokładnie przyśpieszania) silnik zgasł. Po ponownym uruchomieniu silnika i przejechaniu 100 m sytuacja się powtórzyła, po kolejnym rozruchu udało się przejechać bez problemów 150 km. Niestety wczoraj po raz kolejny silnik zgasł podczas jazdy .Po ponownym uruchomieniu udało się kontynuować jazdę. INPA odczytała następujący błąd: 4443 Injector Cylinder 4.

Czy mógłby ktoś pomóc w zdiagnowozaniu tego problemu?

P.S

Nie wiem czy ma to związek z powyższym problemem, być może. Otóż odkąd zakupiłem auto ( 1 rok) , zdarza sie raz na 500 razy ,że gdy podczas jazdy wrzucę luz i puszczę pedał gazu obroty silnika spadną dużó poniżej 1000, przez chwilę "zafalują" ( wyraźnie czuć wtedy "szarpnięcie" silnika, tak jakby zgasł) , po czym stabilizują się na około 1000 obr. To sporadyczny przypadek, jednak zdarza się.

Czy ten objaw może być powiązany z powyższym?

Edytowane przez primarymaster
Opublikowano
U mnie w e39 530d też gasł podczas jazdy dodatkowo miałem problemy z rozruchem winowajcą okazał się czujnik ciśnienia paliwa na listwie cr w e46 320d m47n podejrzewam że też jest taki czujnik wiec sprawdził był ciśnienie na listwie w inpie i ewentualnie zakręcił się koło tego czujnika.
Opublikowano

Dziękuję za podpowiedź.Pozwoliłem sobie dziś z pomocą INPY zarejestrować jak zachowują się parametry silnika na biegu jałowym:

https://youtu.be/Dtqcr-MTg9o

oraz podczas przyśpieszania od 0 km/h , ze zmianą biegu na wyższy przy 3500 obr/min ( od 14 s. filmu):

Czy na podstawie zamieszczonych filmików można wyciągnąć jakieś wnioski bądź potwierdzić usterkę czujnika ciśnienia na listwie CR ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Korekcje bardzo ładne, parametry wydają się ok, ale tak na prawdę tylko ok 30 s przyspieszyłeś tak jak powinieneś, czyli z butem w podłodze, reszta filmiku zbędą, na przyszłość wybierz trasę prostą i najlepiej pod górkę, 3 lub 4 a nawet lepiej 5 bieg (tylko już spora prędkość) i ciśnij od 1800 do 3500.

Ale czego dotyczy błąd nie podpowiem, tzn. wiadomo, że chodzi o wtryskiwacz 4 cylindra, ale co się z nim dzieje :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.