Skocz do zawartości

E46 budzenie z okolicy nawiewow/deski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przegladnłem forum ale nie znalazłem swojego przypadku (no chyba że za słabo szukałem).

Jakiś czas temu zakupiłem dla żony 316Ti w compact'cie i mam dziwny problem z buczeniem przy załaczonej klimatyzacji.

Buczenie nie pojawia się zaraz po odpaleniu tylko po przejechani kilku km. Odgłos dochodzi z okolicy środkowych nawiewów i da się zauważyć zależność między obrotami a głośnościa/intensywnościa buczenia. Po wyłaczeniu klimatyzacji (sniezynka) buczenie ustępuje momentalnie. Po załaczeniu pojawia sie po paru sekundach... buczy, nagle przestaje (tak jakby sie coś wyłaczyło) i znowu. Na postoju buczenie wystepuje ale bardzo ciche. Praktycznie przez cały wrzesień problem nie występował.

Pierwsza myśl - buczenie to raczej łożysko koła pasowego na kompresorze ale dzięku (buczenia) przy otwartej masce raczej nie słychać tylko dochodzi z wewnatrz.

Czy jest coś pod deska co wlacza sie po zalaczeniu klimy (np dodatkowy wiatrak) ktory moze byc zalezy od obrotow?

Wlasnie doczytałem że w panelu od klimatyzacji jest wentylatorek - czy w zwykłej klimie (na pokrętła) równiez występuje?

Inny problem ale to nie wazne czy kilma wlaczona czy nie to po przekreceniu pokrętła na ciepło (czerwona kreska) słychać przelewajac się wode - co to może być? zapowietrzony układ chłodzenia?

Swieżynka jestem na tym forum więc proszę o wyrozumiałość (przepraszam za brak a z ogonikiem - mału bug systemowy)

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Miałem podobne objawy, te buczenie/swisty w środku jest to objaw łożyska - WENTYLATOR DMUCHAWA NAWIEWU głęboko pod filtrem kabinowym jest wsadzone.

Moja rada? Wymień na używke na szrocie ja dałem 50zł i mam spokój. Nowy DROGI

Żadne psikanie WD czy smarowanie to nic nieda.

Wymiana:

http://www.maxbimmer.pl/f28/wymiana-wentylator-nawiewu-w-330d-rok-po-kroku-diy-20633/

Opublikowano
Hym... też o dmuchawie myślałem ale jeśli włacze nawiew "zwykły" to nie ma budzenia - nie ważne który bieg, buczenie pojawia się tylko i wyłacznie na załaczonej klimie... tez tak miałeś?
Opublikowano

wyjmij obudowę, dostan sie do srodka wentylatora i załącz klime przekonasz się na własne oczy

U mnie było to różnie raz na klimie swiszczało raz bez

to jest jedyny objaw 100% skuteczny na forach tego pełno jest.

Czasem były takie dni ze było ok a zachwile brzęczy

najczęściej na wolnych obrotach hamując silnikiem lub na postoju

• 2 lata później...
Opublikowano

Trochę z opóźnieniem.

Zrobiłem jak radziłeś, dostałem się do tego wiatraka od strony grodzi i niestety nie usłyszałem tego dźwięku ale to pewnie przez hałas silnika.

Od środka wyglada to tak

Jedyne czego nie sprawdziłem to jak już miałem dostęp do tego wiatraka to mogłem odpiąć zasilanie i sprawdzić czy problem dalej występuje.

dziwne jest to że ten dźwięk występuje przez naście sekund po czym milknie i znowu.