Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemano,

wypatrzyłem opony zimowe do swojego BMW na allegro :) dobra cena jak na stan opony tylko jedno mnie martwi otóż jeden z boków opony jest bardziej zużyty, nie wiem czy opona jest warta zainteresowania z takim nazwijmy to "defektem", od czego to zależało ,że opona jest bardziej starta? poniżej link do ogłoszenia

http://allegro.pl/2-opony-zimowe-225-40r18-225-40-18-nokian-2012r-i5675625869.html

Opublikowano

Te 4mm bieżnika (opis z opony) absolutnie nie są akceptowalne dla opony zimowej + wytarta zewnętrzna krawędź opony (prawdopodobnie przez nieprawidłową geometrię) - jak dla mnie nieakceptowalne.

Ta opona nie będzie trzymała w zakrętach.

Opublikowano

na powaznie tak ? ten post ?

Powszechnie przyjmuje się, że dla ogumienia letniego minimalna wysokość bieżnika to około 3 mm i wtedy należy je wymieniać na nowe. Z kolei zimowe trzeba podmieniać przy głębokości około 4–4,5 mm.

jak nie masz na nowe to uzywki conajmniej 6 mm szukaj a nie prawie "lyse" jeszce do bmw330 ... zabic sie chcesz ?

Opublikowano

Ja proponuję kupić jakieś nowe tańsze opony, będą dużo lepsze niż te co mają po 4-5mm renomowanych. Opony zimowe które mają po 5 mm, powinny już trafić na śmietnik. Sam mam już takie i po sezonie pójdą out.

Co do zużycia wewnętrznego, to często tak jest w Bmw - nawet przy dobrej geometrii. Stawiam na zużycie zawieszenia, tzn np tulei pływających. U mnie z tyłu też bardziej zużywają się wewnętrzne części opony pomimo ustawionej geometrii, ale ostatnio dokładnie sprawdziłem zawieszenie na szarpakach, i wyszło że tuleje pływające się już kończą (głównie prawa).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg