Skocz do zawartości

Wymiana oleju po zmianie godziny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem nowym użytkownikiem. Wczoraj kupiłem BMW F10 520i z 2012 roku z przebiegiem 62tyś. Dzisiaj zauważyłem komunikat że zbliża się wymiana oleju, ale jak? Dziś rano wchodzę do auta, sprawdzam kiedy czekają mnie przeglądy i serwisy. Przy wymianie oleju pisało że za 10tyś km. Chwilę później zmieniłem godzinę o jedną do tyłu wiadomo. Po chwili pokazał mi się komunikat że za 900km. powinienem umówić się na wymiane w serwisie. Wiecie co się mogło stać ? Miał tak ktoś? Jak to naprawić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla tego silnika z uwagi na kiepskiej jakości napęd pompy olejowej zalecana jest wymiana co max. 15 tys. zatem umów się na wymianę i po bólu. Oczywiście ASO tego nie potwierdzi.
  • Moderatorzy
Opublikowano
W BMW jest ostatni serwis przy 24 tys. 07.2013 więc nic nie sprawdzę.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Może datę zmieniłeś?

Jak jesteś pewny że olej zmieniany to skasuj na nowo i tyle.

• Moderatorzy
Opublikowano
Serwisy są liczone wg. przebiegu i czasu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam w książce serwisowej wpisany 04.05.2015 przebieg 59tyś

A robione to było w ASO, czy poza. Trochę to sie kupy nie trzyma. Od wymiany przejechane 3 tys, a jak sprawdziłeś za pierwszym razem było 10 tys do wymiany, czyli planowana wymiana byłaby po 13 tys., to raczej za mało. Zatem mimo wszystko na Twoim miejscu bym wymienił, bo tylko wtedy będziesz miał pewność. Koszt olej, filtr i robocizna w niezależnym serwisie nie powinien przekroczyć 300 zł. Poczytaj na forum watki dotyczące siników N20.

Opublikowano

Dokladnie, jedz sobie poza ASO, zaplacisz 250-300 zl i masz spokoj.

Przy okazji, jak 520i jezdzi ?

Bo wg obiegowej opinii nie jedzie :P