Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Mam od jakiegos czasu problem z moim autem, obiawia sie nierowna praca silnika na postoju. Obroty wachaja sie od 700-850.

Moj mechanik nie stwierdzli zadnych bledow silnika ale wymienilem przeplywomierz powietrza, gdyz brakowalo mu mocy i ciagle zapychal sie DPF. Teraz ciagle wystepuje nierowna praca silnika ale tez co jakies 10-20 sekund pracy na wolnych obrotach obroty spadaja do okola 400 obrotow. czasem nawet zgasnie silnik. Przy uszkodonym przeplywomierzu tez nie rowno pacowal silnik ale nie bylo tak duzych spadkow obrotow. Prosze o pomoc.

Opublikowano

wczoraj bylem u mechanika gdyz mialem zapchany DPF, musial ciagle podczas jazdy kasowac blad "back pressure sensor" i wymuszac na kompie wylalanie filtra gdyz auto pzez ten blad uniemozliwialo wypalanie, dodam ze zadna kontrolka mi sie nie palila ale po podlaczeniu komputea wykazalo jego zapchanie(w sumie to juz drugi raz w ciagu kilku tygodnij). Dzis rano silnik dopiero odpalil mi za tzecim razem.

Pokazywalo tez wysoka temperature zasysanego powietrza oklo 60 stopni.

czy ktos ma jakis pomysl o co chodzi. dzieki

Opublikowano

może być. sprawdź EGR DIS-en, tam nasz taki test.

sprawdź tez wartość podciśnienia w ukladzie(musisz mieć zegar mierzący podciśnienie)

a na poczatek w inpie w module DDE zobacz na wartosci masy powietrza (air mass- desired-current) na roznych obrotach, a w szczegolnosci na wolnych.

jesli sie roznia wiecej niz 10% to EGR jest to sprawdzenia.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Wlasnie wyczyscilem zawor EGR i nie nie pomoglo. Wyglada na to ze w momencie gdy zawor zie otwiera na wolnych obrotach spaliny ktore sie dastaja do silnika jakbby zaduszaly go,i wtedy obroty spadaja. Jakies pomysly...
Opublikowano
Kolego zrób diagnostyke wtrysków i upewnij się że masz czysty DPF nie wiem jak u ciebie falują te obroty ale miałem podobnie też raz mi zgasł błędów nie miałem jeden wtryskiwacz kulał pomugł mi preparat do czyszczenia układu gdzieś tu był mój temat na forum.