Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Włączyłem inpe w celu sprawdzenia wtrysków i turbo, przejechałem się kawałek po mieście i nagrałem z tego film, dziwi mnie to że na zimnym silniku wtryski nie wyglądały najlepiej, a na ciepłym już było znacznie inaczej. Także przepływka chyba jakoś dziwnie chodzi. Co do stanu turbo wydaje mi się że chodzi ok. Zerknijcie na film i napiszcie co o tym sądzicie. Do 12sekundy pokazane są wartości na zimnym silniku. Na koniec filmu widać ze temp cieczy chlodzacej jest 75+- stopni, a wskaźnik temperatury na liczniku stoi pionowo. Czy to czujnik temp szwankuje? Mam też taki problem, że jak odpale samochod, nie wazne czy zimny czy cieply i włącze klime to momentalnie zaczynaja mi falowac obroty i silnik nie równo chodzi, kiedy klimę wyłącze to problem znika. Czy winny temu że silnik sie nie dogrzewa i faluja obroty jest elektryczny podgrzewacz wody? Komputer pokazuje też że jedna świeczka żarowa padła, szykuje się do wymiany, to raczej żadnego wpływu nie ma na falowanie moim zdaniem. Załączam też foto błędów jakie zczytałem z klimatyzacji. Błędy od czujnika smrodu i od czegos jeszcze, czyżby od podgrzewacza? film : https://vid.me/qPNv

zdjęcie: http://s10.ifotos.pl/mini/bledyjpg_srhpner.jpg

Opublikowano

wlej sobie liquly moly diesel spulung

wrzuc film na normalny serwer np youtube

podgrzewacz sprawdz czy falowanie jest przy 16 stopniach, nastepnie daj 17stopni, jesli przy 16 brak falowania to podgrzewacz, niekoniecznie uszkodzony ale zacznij czytac, nikt nie bedzie pisal 5 raz tego samego w ciagu 5 dni...

skoro masz max 75 stopni to termostat do zmiany, zacznij od termo egr o ile go masz

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
dokładnie jak kolega wyżej polecam LM diesel spulung, ale wtryski w inpie wyglądają jak najbardziej ok, to normalne że na zimnym korekcje są większe u mnie jest tak samo.
Opublikowano

korekcje na zimnym pod 2 to nic normalnego i prawidlowego

a ze korekcje nie tylko pokazuja stan wtrysku ale całego słupka to inna bajka, pamietaj ze metalal na zimno sie kurczy

tak czy inaczej na zimnym prawidłowe korekcje to 0.3-0.5, takie sa wartosci na nowych wtryskach przy sprawnym słupku (cieple wtedy sa 0.1-0.2)

Opublikowano

podgrzewacz nie ma nic do osiagania max temp na poziomie 75stopni

podgrzewacz jedyne co to powoduje szybsze dogrzewanie auta ale bez niego auto musi osiagac 88stopni

fakt ze z jego wykresu pracy wynika ze np przy -10 temp zewn bedzie grzał do osiagniecia 86 stopni i wlasnie wtedy jest zabijany przy niesprawnych termostatach bo grzeje az osiągnie 86 a przez niesprawności układu jego praca dąży do nieskończoności....

jesli auto nie łapie 88 stopni niezaleznie od temp i ogrzewania to termo są walniete lub przepuszczają (usterka termo egr najczesciej)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Komputer pokazuje też że jedna świeczka żarowa padła, szykuje się do wymiany, to raczej żadnego wpływu nie ma na falowanie moim zdaniem.

U siebie miałem ostatnio błędy dwóch świec, wymieniłem 4 a spalona była jedna, błąd drugiej został, wymieniłem sterownik i dopiero brak błędu. Miej na uwadze, że nie muszą być błedy 4 świec gdy uszkodzony jest sterownik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ze świecami jest dokładnie jak mówi maniek. Dodam tylko ze naprawa sterownika jest banalnie prosta. Jedyne co trzeba mieć to lutownicę ze stacją i samemu sobie poradzisz. Uszkodzenie widać po otwarciu gołym okiem. Urywają się druciki między płytką a wtyczką. W zalezności który się urwie to wyskakują błędy świec.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Stary właśnie planuje podrzucic koledze elektronikowi, żeby ogarnął i będzie na zapas.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

dobrze wiedzieć:) świeczki juz mam kupione więc i tak wymienię, a jak błąd nie zniknie to zajrzę do sterownika,

EDIT: sprawdzilem termostat egr, puszcza powietrze w obie strony jak dmucham, czyli trzeba wymienic