Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pękła mi sprężyna z zawieszeniu z tyłu. Jakie kupić bo wątków jest sporo ale co firma to niby auto inaczej stoi raz siedzi tył raz za wysoko. Co na dzisiejszy dzień możecie polecić jakiej firmy żeby auto ładnie stało z lekko uniesionym tyłem jak w serii . Czy ewentualnie jakieś używki i podkładki z allegro jakieś gumowe są podobno.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio wymieniałem z przodu, chciałem zgodnie z tym co fabryka dała więc kupiłem sprężyny z ASO, amortyzatory sachs. Wszystko równo tylko trochę wyżej niż było.

Gumki po 15pln za sztukę są więc nie problem, z resztą moje były niby nadal w całkiem dobrym stanie. Sprężyny m-technika z ASO bo tylko tam były dokładnie te do mojego zawieszenia, a cena niecałe 500 za sztukę, więc jak uważasz, spokojnie zamienniki KYB można zakupić, ale 2 sztuki w cenie jednej ASO.

Możesz też gwint zamontować, wtedy nawet jak będzie siędział krzywo to wyrównasz ;)

A z aftermarketów to chyba eibach najlepszy, minimalnie siądzie, ale przynajmniej nie ma z nim problemów.

I jeszcze jedno. Zalecenia mówią, że sprężyny powinno się wymieniać wszystkie w komplecie na 2 osie jednej firmy, żeby siedizał równo itp. W kombiaczu nie problem, bo mam nivo z tyłu.

Opublikowano
500Zł za sztukę to sporo. Nie chcę badziewia wsadzić . na allegro jest sporo tego ale dzięki będę się kierował tymi firmami co poleciłes
Opublikowano
Ja kupiłem właśnie Kayaby, nie pamiętam tylko oznaczenia ale te niewzmacniane, i tył się podniósł o 3cm i komfort jest teraz bez porównania większy, ale niestety na zakrętach się bardziej kiwa na boki, więc jak Ci bardziej zależy na prowadzeniu, to polecam te wzmacniane.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kup używkę OE BMW z Allegro, będzie kosztowało grosze, wersja silnikowa do tylnego zawieszenia nie ma większego znaczenia, bo wagowo z tyłu się wiele nie zmienia,

jak się okaże że będziesz chciał podnieść nieco tył, dorobisz sobie aluminiową tuleje którą się wkłada między amortyzator a nadwozie, auto pójdzie do góry o tyle ile będziesz chciał, dorobienie tulei kosztuje gorsze, a amor i sprężyna seryjna