Skocz do zawartości

guma pod lewarek - co pod?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam jedno pytanie dla ludzi obeznanych z tematem (pierwsze moje bmw wiec sie nie orientuje) i bede wdzieczny za odpowiedz

brakuje mi w samochodzie jednej gumy pod lewarek montowanej w podwoziu - nic nie wystaje zaden bolec - ale mam za to okragla dziure (tak jakby cos mozna bylo tam wlozyc / wkrecic), i pytanie, patrzac na gume to ona powinna byc na czyms osadzona, wiec czy w dziure ktora mam trzeba cos wkrecic? czy moze cos tam bylo przyspawane (odlecialo / urwalo sie)?

mam nadzieje ze nie zagmatwalem i odpowiednio wyjasnilem o co mi chodzi :wink:

dzieki / pozdrawiam

Opublikowano

nie powinna być okrągła a raczej taki podłużny owal :P tam najczęsciej zaczynają progi rdzewiec właśnie od tych gum. Raczej zobacz dookoła, wsadź palec do środka czy już nie jest próchno i czy nie trzeba robić poprawki blacharskiej.

guma jest mocowana na wcisk po prostu.

szukam
Opublikowano

dzieki za szybka odpowiedz

tzn mam 3 gumy i tam nic sie nie dzieje poza lekko odchodzaca fabryczna izolacja (bede malowal i dawal konserwacje - korozji nie ma, progi tez zdrowe)

tam gdzie nie ma tej gumy - identycznie poza tym ze jest dziura dosc mala (mozliwe ze owal - nie "macalem" dokladnie)

czyli wklada sie to w ta dziure? tylko patrzac na zdjecia tych gum (przegladalem aukcje) to ten owal jest strasznie duzy, i raczej tam nie wejdzie - chyba ze to tylko zludzenie?)

w kazdym badz razie i tak dziekuje za odpowiedz :-)

Opublikowano

no wejdzie :P dziura sie nie zmniejsza, raczej się powiększa z racji korozji :)

dookoła weź to oczyść, zakonserwuj. Zanim wsadzisz nową gumę to jeszcze nieźle jakbyś do środka psikał jakiś wosk do profili. Wydasz kilka zeta a próg bedzie wdzieczny :)

wpisz sobie guma próg e36 w google grafika i poogladaj te dziury i gumy :)

szukam
Opublikowano

uzyje podkladu, baranka a na koncu bolla konserwacje o wosku tez pomysle

no patrzac na ta dziure to wydaje mi sie ze u mnie jest mniejsza :lol: , ale zobacze jak bede do znajomego na kanal jechal

jeszcze raz dzieki :cool2:

Edit:

sprawdzilem na macanie, jednak jest odpowiednio owalna dziura, ale mam jeszcze pytanko, czy guma w e38 jest ta sama co w e36?

Opublikowano

co ma kapeć do tej gumy ?

lewarek ori podnosi za bok progu, w zaslepkach jest miejsce na lewarek z boku progu,

Jeśli nie jest spruchniałe to normalnie sie podnosi auto. Sam z jednej strony całkowicie się pozbyłem tych gumek żeby próg nie rdzewiał od tego.

szukam
Opublikowano
ano ma,jeżeli zgnije wzmocnienie pod lewarek to niczym go nie podniesiesz.Bo wzmocnienie jest jedno i służy przy podnoszeniu żabą i ori lewarkiem.Ori lewarek podnosi za rurkę która wchodzi w profile podłogi ale bez tego wzmocnienia to tylko rurka która wspiera się na 1mm blaszce progu.Wczoraj właśnie skończyłem z tym walczyć bo nawet jeżeli z zewnątrz nic nie widać,najciekawsze rzeczy dzieją się w środku.
A little piece of heaven in my hands